úterý 22. dubna 2014

Dračí oči: Čarodějka - Kristina Hlaváčková (Recenze)

Info: Dračí oči: Čarodějka (#1), Kristina Hlaváčková, Fragment, 2014, Fantasy, YA, 368 str.

Předpokládá se, že berberská princezna by se měla hlavně učit protokolu, tanci, ručním pracím...všemu, co dělá princeznu princeznou. Ale to není nic pro malou Elenu. Ta si přeje bojovat společně s bratry a zažít co největší dobrodružství. Brzo svůj sen ale dokáže uskutečnit.
Nečekané setkání s rudým drakem Ašrakem změní Elenin dosavadní život od základů. Musí odjet do kouzelného lesa Elfů a začít se učit jejich vědění, jinak by její právě nabitá magická síla mohla způsobit velké problémy nejen jí samotné.
S pomocí jejího kamaráda Michaela a draka Charlika se tak vydává na cestu, která bude plná nástrah a velkého nebezpečí. Teď už nejde jen o ni samotnou, ale o budoucnost celého světa.
Dračí oči jsou prvotinou české autorky Kristiny Hlaváčkové. Příběh, který sice nosí nálepku Young Adults, je kouzelný příběh plný fantazie, kouzel, přírody, draků a elfů. Nad touto kombinací moje srdce plesá. Ale jak se nakonec s tímto už mírně ohraným tématem autorka poprala?

Nečekejte závratný příběh plný originality. I já uznávám, že pro ty, kteří četli Odkaz dračích jezdců od Paoliniho, je tu několik "ukradených" prvků. Ale kdo má pořádně načteno spoustu knih, myslím, že mi dá za pravdu, že stoprocentní originalita je prakticky nemožná. Vždycky se najde nějaká podobnost. Ať už jde o fantasy nebo kterýkoliv jiný žánr. Důležité je, aby vás kniha bavila a po celou dobu jste neměli pocit, že tohle jste už četli. Protože i když Charlik říká Eleně maličká stejně jak tomu bylo u Eragona a Safiry a že se Elena musela jít učit k elfům, kniha má pořád svoje vlastní prvky a dobrodružství. A já se nemohla odtrhnout.

Elena je pro ty, kteří to ještě nezjistili, malé osmileté děvčátko skoro celou dobu, ale díky nabitým schopnostem a učením se na princeznu, se často chová jako mnohem dospělejší jedinec. Mě její věk nevadil. Naopak mi to často přišlo roztomilé a zábavné, jak tam o sobe narážela Elenina touha být pouhým zvídavým dítětem a její silná moc, kvůli které se Elena prostě musí začít chovat rozumněji a ona to skutečně udělala. Dovedla propojit všechny svoje kořeny a výchovy a vytvořit ze sebe dívku, která klame malou postavičkou i tím věkem, ale ve skutečnosti je to silná osobnost s ještě silnější mocí. Konec konců některé malé děti dovedou být taky pořádně prohnané a vychytralé, no ne? Mě byla Elena sympatická a moc jsem se s ní bavila.
Naši berberskou princeznu ale také doprovází její přítel Michael. S tím tvořila perfektní dvojku, ale v momentě kdy byl Michael sám, mi jeho postava připadala trochu nedotažená. Jen takový obrys. Občas mi přišlo, že kdyby tam nebyl, ani by to nevadilo. Ale to by mi zase bylo líto Eleny. Když vás vytrhnou z domova a odvedou do elfského města, asi byste tam radši měli nějakého toho přítele ve zbrani či lumpa, který se chytne každého dětského dobrodružství. A pak je tu Charlik, drak, spřízněná duše Eleny. I ten mi přišel jako pouhý obrys, objevil se, když bylo potřeba zaplácat místo a Elenina postava na to sama nestačila. Ale těch pár scén, kde se objevuje, no upřímně, trochu konkuroval Safiře :D Neukamenujte mě, prosím! Charlik je sympatický drak, který se často marně snaží pochopit lidské způsoby. Zkuste třeba drakovy vysvětlit co jsou to "blbiny". A jeho oddanost vůči Eleně byla nádherná.
Tím samozřejmě plejáda postav jen začíná, je tu celá Elenina královská rodina, spousta důležitých elfských postav, drak Ašrak. A tak dále, a tak dále. Všichni kdo se tu objeví, hrají určitou roli a dotahují příběh. Ale hlavní roli má prostě Elena.

Příběh není jen o tom, že se Elena musí naučit ovládat svoji moc. Jsou tu dávné rodinné i mocenské spory. Křehká příměrí mezi různými národy a také tajuplné hrozby. Ale příběh Čarodějky je pořád, teda aspoň doufám, jen takový úvodní díl. Připravuje půdu. Pro jednou nám spisovatel neukazuje už dospělého hrdinu, u kterého jeho dětství sem tam odkryjeme. Tady to máme všechno od prvotního momentu a to mě se líbilo. Ráda prožívám příběh s hrdinou od samotného počátku. Byť zde je hrdince jen osm let.
A vrtá vám hlavou proč Young Adults? Že jsem nezmínila žádnou romanci? No ona tu žádná není. Za to jsou tu sprostá slova a pak jedna dějová linka, kterou jsem taky dvakrát nepobrala, co neměla nic společného s Elenou a ta zrovna roztomilá nebyla. Dítě by to asi číst vážně nemělo. Jen doufám, že tento kousek knihy se osvětlí v následujícím dílu, který snad, doufám, bude.
Protože já jsem si knihu užila od začátku do konce. Prožila jsem krásné a zábavné dobrodružství. Zase jsem si pro jednou užila draků a elfů. A ten věk hlavní hrdinky byl pro mě taky osvěžením. Taky nemusí každému být pořád kolem 16.
Takže i když některé věci nebyly dotažené, některé možná mírně okopírované, mě tam vůbec nic nevadilo. Autorka má zajímavý styl psaní, kde musíte dávat při čtení dost bacha, aby jste se neztratili v tom, kdo zrovna, co říká. O to jsem pak víc byla pozorná ve čtení a víc jsem si vše užila. Kniha je opravdu čtivá, možná mírně návyková, aspoň v mém případě. Pokud tedy máte chuť si zase pro jednou přečíst něco nového o dracích, elfech a královských potomcích, zkuste tyhle české Dračí oči. Humor knize není cizí a fantazie tady krásně fouká kolem mezi majestátními stromy elfského lesa a mezi nimi pobíhá malá holčička, které byl předurčen osud větší, než si dovede představit.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelstvím Fragment.
Knihu si můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze! :) Knihu jsem dočetla taky nedávno a mám na ní podobný názor jako ty :).
    A přesně jako ty, taky jsem moc nepochopila asi dvě kapitoly, které nesouvisely s Elenou, myslela jsem si že na konci třeba něco bude a ono nic :D, doufám, že bude další díl :)).

    OdpovědětVymazat
  2. prosím uděláš i samotnou elenu?

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!