úterý 21. ledna 2014

S hlavou v oblacích (pejru) - Kateřina Petrusová (Recenze)

Info: S hlavou v oblacích pejru, Kateřina Petrusová, 2013, Fragment, Humorný román pro ženy, 119 str.

Co všechno může způsobit jeden malý výlet na víkend za kamarády na český venkov? Opravdu hodně. Své o tom ví Markéta, kreativní ředitelka reklamní agentury, která se jednoho dne vydává na cestu po místních vesničkách, aby v jedné z nich strávila relaxační víkend se spoustou alkoholu. Namísto toho se vymele v autě a stráví víkend ve společnosti vidláka, které ho si sama pro sebe pojmenuje Marvin. A to vše odstartuje sérii událostí, kterým se nebude stačit divit.
Kateřina Petrusová je česká spisovatelka románů pro ženy, žánr, kterému já osobně neholduji. Jenomže na tuto knihu bylo tolik ohlasů, že mi to nedalo a jsem moc ráda, že jsem si knížku přece jen přečetla. Na vzdychání já vážně nejsem, ale Markéta je tak střelená a celé to ženské "hysterčení" a romantické vzdychání ona bere s tak nadneseným a zábavným způsobem, že mi vůbec nevadí, že to má nálepku román pro ženy. 

Příběh sám o sobě není žádný zázrak. Zápletka je ta nejbanálnější, jaká může být, tohle vám vymyslí každá ženská, co má ráda zamilovanosti a happyendy. Pomalu od začátků si asi dovedete představit kam to bude směřovat a co se asi stane, nebo jak to skončí. JENOMŽE!  A to je právě to. Kateřina Petrusová má očividně úžasný smysl pro humor a tak se tu objevují hlášky takového kalibru, že vás ve vteřině rozmetají na kousky. Jedna nejmenovaná "Ondatra" mě rozesmála až tak, že jsem asi deset minut nebyla schopná číst a jen jsem se smála a smála až mi tekly slzy. A z "hrábla" mi cukají koutky ještě teď.
Markéta se dostane do takové situace, kterou byste vážně hledali jen na romantickém kanálu a ona sama nemůže uvěřit, že se právě jí děje něco tak absurdního. Ona, která je hotová profesionálka, do toho spadne jak malá holka, rovnýma noha a se vším všudy. A aby to ustála, dělá si z toho všeho srandu. A proto mě to tak bavilo, i když jak už jsem zmiňovala, zápletka je tak šíleně jednoduchá. Navíc je to v ich-formě, takže to všechno máte rovnou z Markétiny hlavy.
A že to není jen o mně, jsem si mohla ověřit hned ten den, co jsem to dočetla. Předala jsem štafetu svojí mamince a ta se smála už po první větě. Chvíli jsem na ní zírala a měla jsem pocit, že s takovou bude tu první stránku číst ještě příští vánoce, jak se pořád jen smála. Dnes mi ji předala dočtenou se slovy "Byla to sranda."
Takže za touhle knihou nehledejte přecukrovaný román pro ženy. Ale pořádnou dávku smíchů a ironie ze strany hlavní hrdinky, která se autorce prostě povedla. Já jsem se s ní ztotožnila v hodně věcech, rozhodně to není žádná pitomá zamilovaná nána ani česká Bridget Jonesová. Pokud máte prostě náladu na chvíli vypnout a přečíst si něco opravdu nenáročného, je tahle kniha ta pravá pro vás (teda pokud nejste tatínek kutil :D i když kdo ví, třeba by se pobavil na tom, jak my ženský jsme někdy praštěný).
Suma Sumárum! Oddechovka + zábava = S hlavou v oblacích pejru.



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete zakoupit zde.

4 komentáře:

  1. Naprosto s tebou souhlasím :) smála jsem se od začátku do konce a slovo "ondatra" používám už pravidelně. :D :)
    Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat
  2. Pořád jsem váhala, zda se do knihu pustit nebo raději ne, ale po tvé recenzi si jí přečtu určitě. :-) Díky moc za ni.

    OdpovědětVymazat
  3. K téhle knížce jsem se ještě nedostala, ale mám ji v plánu a docela se na ni i těším, mám-li být upřímná :) Od autorky jsem četla Nebezpečnou lásku a Nepřítele mého nepřítele, takže co se týče stylu psaní, mám nějaké podvědomí, do čeho jdu. A jsem zvědavá a těším se! :D (akorát ji musím ulovit v knihovně, což je ne vždycky tak jednoduché, jak to zní :D)

    OdpovědětVymazat
  4. Mně se tahle knížka fakticky líbila, zrovna od ní čtu Nebezpečnou lásku :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!