neděle 13. října 2013

Tim Collins - Deník úúúplně obyčejného upíra : Moje "super" rodinka (Recenze)

Info: Deník úúúplně obyčejného upíra : Moje "super" rodinka/Diary of a Wimpy Vampire - Because The Undead Have Feelings Too, Tom Collins, 2012, Fragment, Fantasy, Humor, 224 str., Ilustrace: Andrew Pinder


Nigel Mullet to v životě nemá zrovna jednoduché. Jakožto upírovi je mu na věky 15 let, což znamená navždy akné, mutující hlas a neobratnost při balení holek. Takhle už je dlouhých 80 let a pořád neměl jedinou holku. To naštve. A jeho životní láska Chloe si ho ne a ne všimnout. A když k tomu připočteme potrhlé upíří rodiče a nesnesitelnou ségru, která využije každé příležitosti, aby bratrovi dokázala, že se u něj proměna dvakrát nepovedla a nedala mu patřičnou rychlost ani šarm typické pro jeho druh, no Nigel z toho rozhodně není dvakrát odvázaný a když se ještě v městečku začne zvyšovat počet vysátých lidí, než jakou má jeho rodina dohodu, nejspíš z toho vznikne dosti ztřeštěný příběh.

Kniha psaná formou deníku je typickou zpovědí pubertálního kluka, ale jeho nepovedený upíří život tomu dodává hodnou dávku ironických poznámek, která z příběhu dělá něco víc. Po všech těch upířích zamilovaných ságách je tohle krásné humorné osvěžení. I když z počátku jsem tak nadšená nebyla, asi prvních 30 stran jsem si říkala, že to asi bude opravdu pro mladší čtenáře, nejlépe ty puberťáky, ale potom se to bezvadně rozjelo a vyklubala se z toho srandovní, oddechová kniha, která se dá se svou tloušťkou zvládnout za jeden večer. Je to celkově taková jednohubka. Myslím si, že pokud ji člověk začne odkládat a protáhne si ji na delší dobu, ztratí na poutavosti.
Nigel se snaží psát jak nejpravidelněji dovede, i když se třeba zrovna nic moc neděje, ale i to dokáže obtáhnout do takové ironie, že jste rádi, že ten den zrovna napsal. Některé jeho stížnosti a výlevy opravdu stojí za to. Musíte se smát ale zároveň vám ho je občas až líto. Ten kluk to fakt nemá lehký :D
Ukázka z knihy
Příběh není žádný zázrak, ale dovede opravdu pobavit a můžete u toho hezky vypnout mozek a ti starší si i trochu zavzpomínat, jaké to bylo, když jste byli puberťáci a zároveň děkovat za to, že jste byli jen to, puberťáci, ne 15-letý upír k tomu všemu "krásnému",co puberta přináší. Zápletka není kdo ví jak zauzlená ani pořádně vystavěná, přece jen je to příběh puberťáka pro puberťáka. Ale prostě není to vůbec špatné, i když už s vámi puberta dávno necloumá.
Pokud nebudete čekat nějakou opravdu bombovou knihu, tak myslím, že se vám tento příběh bude líbit. A když k tomu připočtu ty srandovní ilustrace z pera Andrewa Pindera, které se v knize objevují po celou dobu, tak ve výsledku z toho vyjde příjemné čtení pro mysl i oči.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!