čtvrtek 7. ledna 2016

The Reformed Vampire Support Group - Catherine Jinks (Recenze)

Info: The Reformed Vampire Support Group, Catherine Jinks, 2009, HMH Books for Young Readers, Fantasy-Detektivka-YA, 362 str

Máte rádi netradiční upířiny? No tak si pište, že teď jste narazili na jednu hodně originální a netradiční. Tady upíří nejsou žádní oslnivý krasavci a jejich "prokletí" není nic, co byste si přáli. Tito upíři jsou něco jak skupina bývalých alkoholiků. A tak chodí na upíří sezení. Mají svoji vlastní podpůrnou skupinu. 
Místo toho, aby běhali po městě a šířili nákazu a pochutnávali si na lidské krvi, tak radši vysávají morčata. Ano, milovníci morčat, tohle není četba pro vás. Nejedno morče padne za oběť jejich špičákům.

Naše hlavní hrdinka, Nina Harrison byla pokousaná v 15 letech, tím pádem jí už nikdy víc nebude a i když je to teoreticky žena ve středních letech, všichni kolem se k ní chovají jak k patnáctce. A tak si po nocích píše vlastní knižní upířinu, kam vkládá veškeré touhy a představy o upírech, prostě jak by chtěla, aby to bylo a ono jaksi není. Být upírem je otrava. A aby toho nebylo málo a kniha zaujala hezky patřičně i Young Adult čtenáře, máme tu upíra jménem Dave, který byl v době své přeměny muzikant v punkové skupině. Takže je vám nejspíš jasné, že ho Nina prostě žere, teda ne doslova. Ale nebojte se, slaďárna to není, tady teče krev!
A když je pak najednou jeden člen z podpůrné skupiny nalezen mrtvý a hraje zde roli stříbrná kulka, tak tahle groteskní skupinka upírů začne vyšetřovat tuto "vraždu". Přece nemůžou nechat běhat nějakého maniaka, který ničí upíry, jen tak po městě. A navíc stříbro zabírá na vlkodlaky, no ne? Ale představte si to nadšení, když můžete konečně vylézt ven a začít něco dělat. Koho by bavilo každou noc sedět doma a jednou za týden si dojít na sezení jak k anonymním alkoholikům.
Kniha je taková směska detektivky a fantasy. A upíři nejsou jediné nadpřirozené bytosti. Takže se to velmi brzo začne ubírat dost podivným směrem, který je ale tak zábavný, že kniha nejde dát z ruky. A pokud rádi vyšetřujete jak postavy Agathy Christie, tak tím spíš.
Tuhle vampíří podpůrnou skupinu a jejich dobrodružství jsem si neskutečně užila. Knihu si přečetla strašně rychle. Angličtina byla naprosto v pohodě. A opravdu mě to tak strašně moc bavilo, že nešlo jinak, než číst dál a dál a dál. Na konci mi bylo hrozně líto, že je konec. Byla to sranda. Zároveň mě bavilo sledovat, jak se snaží vyšetřit ten zločin, jak se to snaží logicky všechno nějak poskládat a jak se potom vydávají ven za dobrodružstvím. A to jak autorka pojala upíří existenci, tohle je prostě pravý opak zářivých upírů z Twilight. Už jenom ta představa, jak skupinka upírů chodí do podpůrné skupiny a po nocích vysává morčata, to je za milión.
Takže pokud ovládáte angličtinu tak nějak průměrně, máte rádi upíry, ale ne ty zářivé a baví vás kombinace žánrů, v tomto případě tedy detektivka s fantasy a humornými prvky, tak rozhodně neváhejte. The Reformed Vampire Support Group je prostě úžasná knížka.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!