čtvrtek 21. ledna 2016

Filmové příběhy - Zdeněk Svěrák (Recenze)

Info: Filmové příběhy, Zdeněk Svěrák, 2015, Fragment, Povídky, 342 str.

Jestli máte rádi Zdeňka Svěráka a už se vám do rukou dostaly jeho předešlé knihy jako Povídky, Nové povídky nebo třeba Po strništi bos. Jestli máte rádi jeho humor a talent na slova, potom jsou pro vás Filmové příběhy to pravé. Protože tahle kniha je velká dávka Zdeňka Svěráka.
Filmové příběhy, jak už napovídá sám název, obsahují 4 filmové povídky, které vždy slouží jako předloha pro následný film. Tři z nich už určitě znáte z kin a z televizních obrazovek, ta poslední teprve na filmové zpracování čeká.
Jedná se o Obecnou školu, Kolju, Vratné lahve a Po strništi bos, která už vyšla jako samostatná kniha u Fragmentu v roce 2013. A kdo by neznal ty výše zmíněné filmy?

Po strništi bos je první povídka v této knize. A musím říct, že má oblíbená. Už když jsem ji četla samostatně před pár lety, tak mě opravdu chytila. Malý kluk, který se dostává z města na vesnici. Ty staré dobré časy, kdy jste lítali po venku s kamarády. Kolem příroda a zvířata. Kniha mi připomněla určité věci z mého dětství. A taky mi připomněla různé příběhy, které jsem slyšela od babiček. Tady je recenze na knihu, kde se dozvíte více o tomto příběhu, který je opravdu krásný a skvěle napsaný.

Další příběh je Obecná škola. Velice profláklý film, který zná skoro každý. Kdo by neznal "Jmenuji se Igor Hnízdo!". Tak tentokrát máte možnost si děj tohoto filmu přečíst na stránkách knihy. Stejně jako režisér, který tuto povídku dostal a následně z ní vytvořil slavný film.
A aby těch slavných filmů nebylo málo, další povídka je k filmu Kolja. Příběh o starém pánovi a malém klukovi, které nečekaně svedl život do hromady. Laskavý příběh s příjemným humorem.
A vše končí s Vratnými lahvemi. Starý pán v důchodu, který se rozhodne vzít brigádu v supermarketu ve výkupu lahví. Na první pohled děj o ničem a ejhle, když to vyleze z hlavy pana Svěráka, hned je z toho bezva příběh, který se hodí jak na stránky knihy tak do kin.



Filmové příběhy jsou taková připomínka slavných filmů, kde nikdy nechybí pan Svěrák v hlavní roli. Pokud už vás nebaví koukat na telku, můžete si tyto oblíbené příběhy připomenout knižně. To nikdy není špatný nápad. Pro mě vždy vše, co nese jméno Zdeněk Svěrák, je zárukou velké zábavy, krásných pohlazeních na duši, různých zajímavých zamyšlení nad životem. Pan Svěrák to umí se slovy na papíře i na plátně. Takže ani Filmové příběhy nemůžou být výjimkou. Je to krásná, povedená sbírka pro milovníky Svěrákových počinů.




Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete koupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!