sobota 21. února 2015

Škola dobra a zla: Svět bez princů - Soman Chainani (Recenze)

Info: Svět bez princů, Soman Chainani, Škola dobra a zla #2, CooBoo, 2015, YA-Fantasy, 360 str.

Konečně unikly ze Školy dobra a zla. Agatha a Sophie se dostaly domů a jejich pohádka dostala svůj šťastný konec. Alespoň to tak z počátku vypadá. Věci se ale začnou komplikovat a Agatha vysloví přání...přání, které Agathu a Sophie opět navrátí do světa pohádek, do Školy dobra a zla, která už ale není tím, čím bývala.
Pohádkový svět, tak jak jsme ho znali, dostal trhliny, které spojily dobro a zlo a postavily proti sobě postavy, u kterých by vás to nikdy nenapadlo. A když se do toho začne plést ještě neznámý, tajemný nepřítel, Agatha a Sophie budou mít jen hodně málo času na to, aby jejich příběh znovu našel svůj pohádkový konec. A bude to tentokrát ten správný?

Soman Chainani opět bourá klasickou představu pohádek s druhým díle série Škola dobra a zla. (Recenze na první díl) Svoje dílo posunul o kus dál a vytvořil netradiční pohled na kouzelné příběhy s princi a princeznami. Tentokrát světu sebral právě ty prince a co to znamená? Že my čtenáři máme o zábavu postaráno.
Nebudu vám prozrazovat, jak vlastně tento fakt autor uchopil, ale věřte, že vaše vnitřní dítě, které si pamatuje na Popelku a Šípkovou Růženku a jejich pravé lásky, se nebude stačit divit a vaše dospělé já se nehorázně pobaví na představách, které Soman Chainani vytvořil, když se rozhodl zbavit se princů.
Co může jedno přání způsobit? Agatha a Sophie byly spokojené, konečně měly svoje přátelství, byly zase doma, ale nic není jenom růžové. A jejich přátelství bude opět vystaveno velké zkoušce a Sophie bude mít co dělat, aby dokázala, že je hodná. Autor vytvořil trošku klišé, protože Agatha se opět bude trápit celou dobu, jestli je Sophie hodná nebo zlá. Jenom tentokrát Sophie bude ta, která opravdu bude chtít domů a Agathu bude bránit jako lvice. Trošku se tady holky prohodily.
A pak ještě jedno či druhé klišé se tady najde. Hlavně v dějové lince. Autor v mnoha věcech použil stejné schéma, jen ho obalil do jiných situací a dějových zvratů. Ale ty naštěstí stály opravdu za to, takže budiž mu odpuštěno.
A stejně jako v minulém díle se i tady opět zapojíme do vyučování. Poznáme zase o kousek víc, jaké to je chodit do pohádkové školy. Nová kouzla, nové zkoušky, nové dějiny. Nové možnosti pro naše "princezny".


Svět bez princů bez pochyb opět září velkou dávkou fantazie. Pohádka na nás dýchá ze všech koutů. Je sice dosti netradiční a moderní, ale pořád si zachovává nějakým mně nepochopitelným způsobem klasické kouzlo pohádek, které známe z dětství. Soman Chainani to prostě umí. Dokáže si hrát se slovy, představami. Jeho vymyšlený svět se pro mě zařadil na seznam těch, které, kdybych měla možnost, bych určitě chtěla navštívit.
Jeho typický humor, který byl přítomný už v prvním díle, tu je taky. Ale tentokrát zde hlavně převládá akce. Nečekané zvraty jsou tady do poslední chvíle. Já osobně jsem si během čtení vytvořila teorii, ale přiznám se, k tomu, jak to nakonec dopadlo, se ani zdaleka nepřiblížila. Soman mě dostal. Navíc ten konec udělal tak, že prostě bez třetího dílu to jinak nepůjde. Osobně se ho nemůžu dočkat. A i když čtu sérii v angličtině, tak bohužel třetí díl ještě vůbec nevyšel, takže mi nezbývá než dost netrpělivě čekat. Doufám, že to Soman na konci nepokazí.
Zatím si ale vedl na výbornou. I ve Světě bez princů nám připravil nádherný, zamotaný příběh, kde nechybí žádná z balíčků emocí. Zábava, napětí, smutek, láska, ach ta láska a samozřejmě i ta nenávist. Příběh je bezvadně vystavený. Hlavní linka se skvěle prolíná s chodem školy a učením. Nepotkala jsem tu za celou dobu jediné hluché místo. Soman nic nezaplácává, prostě píše a píše a pod rukama mu vzniká moderní pohádka, která otřásá světem jak tím lidským, tak tím kouzelným.
Takže pokud milujete netradiční pohádky, zbožňujete pořádné dávky fantazie, tak potom je tato série to pravé pro vás. A pokud jste po prvním díle váhali, jestli v sérii pokračovat, tak já vám můžu s radostí říct ano, pokračujte, stojí to za to.



8 komentářů:

  1. Myslím, že tohle by semi mohlo líbit s mým nadšením pro pohádky trochu jinak :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem si konečně ulovila první díl v knihovně a neskutečně se na něj těším. Doufám, že k tomu druhému se dostanu dřív:)

    OdpovědětVymazat
  3. Zatím jsem ještě nesehnala první díl, ale doufám, že se mi to brzy podaří... Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. nevypadá to úplně zle, ale na můj vkus asi až moc fantasy :-) fakt obdivuju tvou škálu žánrů, které čteš!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady hlavně záleží, jestli máš ráda pohádky :D .... Díky, no já se taky někdy nestačím divit, co všechno čtu a že se mi to všechno líbí. :D

      Vymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!