čtvrtek 8. ledna 2015

Templářské tajemství - Chloe Palov (Recenze)

Info: Templářské tajemství/ The Templar´s Secret, Caedmon Aisquith #4, Chloe Palov, 2014, Metafora, Thriller, 408 str.

Historik Caedmon Aisquith musí zase jednou zapojit mozkové závity a využít svoje znalosti, aby zachránil svoji dceru, o které doposud ani nevěděl, že ji má. Anala byla unesena, jenomže únosci nepožadují peněžní výkupné. Chtějí, aby Caedmon našel ztracené Kašparovo evangelium. To před několika stoletími neznámo kde ukryli Templáři. Evangelium, které v sobě nese veliké tajemství o Ježíši. A Caedmon má jen sedm dní na to, aby ho našel a zachránil svoji nově nalezenou dceru.
Chloe Palov napsala již čtvrtý díl této série, kde hraje hlavní roli muž netradičního jména, kde budete vážně přemýšlet, jak že se vlastně vyslovuje a kde se zapojuje do oblíbeného žánru thrillerů s historickým tématem. Dan Brown, Tom Egeland, Steve Berry, přesně takové kolegy tato americká dáma má. A i když se možná na první pohled zdá téma templářů a hledání nějakého ztraceného artefaktu už poměrně ohrané, Templářské tajemství se mi přesto osvědčilo jako skvělý příběh, který si zaslouží pozornost. A i když nějaké to klišé se zde najde, tak originalita přesto převládá a kniha skutečně baví.

A stejně je to klišé snad jen v tom, že dvě hlavní postavy jsou muž a žena a procestují půlku světa, aby našli co hledají. Ale přiznejme si popravdě, muž a žena, to vždycky zabere. Já osobně mám radši pár, než jednoho osamoceného hrdinu, který se lopotí po světě a vždycky si nakonec začne stěžovat, že je na to sám. A to cestování, vždyť ono by to bez toho ani nešlo. Já s nimi ráda vždycky přelezu hory doly a podívám se na několik kontinentů. Takže zapomeňme na "klišé" a pojďme se podívat, proč vlastně Templářské tajemství stojí za přečtení.
Caedmon a jeho partnerka Eddie jsou poměrně vyvedená dvojka. Caedmon dokáže být patřičně galantní a Eddie zase není žádná třasořitka. Jeden je historik se zkušeností s prací u tajné služby, druhý je dokumentární fotograf. Mají za sebou už různá dobrodružství a tak by se mohlo zdát, že je už nic nerozhází. Opak je pravdou. Představte si, že se po více jak dvaceti letech dozvíte, že máte dceru, ta byla unesena a nebo se zrovna někdo rozhodne, že vám vystřelí mozek z hlavy.
Za co autorce děkuji, je že s Caedmona neudělala přehnaně opatrujícího partnera a že Eddie, i když je po celou dobu vidět, jak je pro ni tahle honička náročná, skutečně ženské pokolení nezahanbila. Společně vytvořili vyrovnaný tým a skvěle se doplňovali při pátrání. Oba přispěli svojí troškou do mlýna.
Templářské tajemství je příběh, kde se slévá několik kultur. Máme tu Indii, katolickou církev, dokonce americké gangy. A i když to vypadá jako šílený mix, Chloe Palov to dokázala všechno do sebe poskládat tak, že i přes klasický námět templářů vytvořila lákavý a opravdu originální děj. A i když mi na začátku přišlo, že tohle prostě nemůže fungovat, tak světě div se, ono to zabralo na jedničku.
Pokud tedy knize dáte šanci, Caedmon a Eddie vás zavedou na pouť po stopách templáře, který se snažil zachránit své bratry a vymyslel si rébus, který jen ty pravé osoby dovede na místo, kde Kašparovo evangelium skutečně leží. Caedmon a Eddie se ho snaží postupně rozluštit a nemají to zrovna lehké, protože jim neustále šlapou na paty zabijáci a plete se jim do toho církev. Hlavně ti zabijáci tomu dávají pořádné grády, co se týče akce.
Právě tyto další postavy dotvářejí zajímavým způsobem děj. Máme tu několik mužů, kteří patřili k americkým gangům a dozvíme se jejich příběh a pak církevní hodnostáře, kteří mají také svůj příběh. Tady opět oceňuji, že autorka z nich neudělala něco, čím by ve skutečném světe asi jen stěží byli. Zachovali si lidskou podstatu ve všech směrech, a i když některé ty směry byly dosti zvrácené, postavy zůstali reálné. A jejich životní příběhy skvěle zapadly do vyprávění.
Mohla bych říct, že si vlastně nemám na co stěžovat a strašně ráda bych tuto knihu ohodnotila na maximum, ale ... jedno malé ale tu je. Občas jsem se ztrácela v pátrání po tom evangeliu. Ne že by tam bylo moc historických faktů a popisů, ale někdy mi prostě dělalo problém sledovat myšlenkové pochody Caedmona a Eddie. A trošku mi vadilo, že jim až moc nápadů prostě jen tak padlo do klína. A neseděla mi zrovna dvakrát postava Caedmonovi dcery, to je snad jediná postava, kde mi přišlo, že autorka lehce pozapomněla na realitu v jejím chování v určitých situacích.
Jinak je ale Templářské tajemství skvělý thriller z historickým tématem. Moji oblíbení templáři se tady zase vyznamenali. Autorka k nim použila originální prvky. Celá tématika Kašparova evangelia vážně stála za to. Žádný Svátý grál ani nic podobného. Jestli takhle napsala i předešlé díly, které já načetla, tak se vážně těším, až si je také přečtu.
Dávná tajemství, historie, akce, dobrodružství, lidskost a poznání... Templářovo tajemství má skutečně co nabídnout. Takže rozhodně neváhejte a čtěte!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihcentrum.cz
Knihu si můžete koupit zde.

1 komentář:

  1. Templáři mě vždy zajímali a fascinovali. Tahle knížka vypadá skvěle :-)
    Zvu vás všechny na mou Giveaway o voňavé ceny :-)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!