čtvrtek 27. listopadu 2014

Tři bratři - Zdeněk Svěrák (Recenze)

Info: Tři bratři, Zdeněk Svěrák, Fragment, 2014, Pohádky, 112 str.

O Šípkové Růžence, O Červené Karkulce, O dvanácti měsíčkách... tři klasické pohádky, které snad známe z dětství všichni. A kdo viděl film Tři bratři, si je určitě pořádně připomněl.
Ale není nic lepšího než vlastní fantazie a slova v knize, která si můžeme přečíst a ponořit se tak do vlastního světa. A proč ne? Rovnou zavzpomínat na dětství. A pokud už vedle vás sedí nějaké malé dítě, tak proč mu nevytvořit podobné vzpomínky?
Tři bratři jsou k tomu jako dělaní. Upřímně, já bych dneska už ani jednu z těchto pohádek z paměti správně neodvyprávěla. Pamatuji si sice ten základ, ale myslím, že by z toho nakonec vzniklo něco podivného, co by asi děti moc poslouchat nechtěly a rozhodně by se to ani za mák nepodobalo originálu.

Takže je úžasné, že tu máme tyto tři pohádky v novém hávu a propojené do jednoho příběhu. A k tomu podpořené nádhernými ilustracemi Václava Šlajcha, které se nesou v duchu starých pohádkových knih.
Je to kniha s velkými písmeny, takže i menší děti si ji můžou přečíst sami. Ale já vždy podporuji četbu - dítě a rodiče dohromady. Takže vám doporučuji, pokud máte po ruce dítě, jděte do toho s ním společně. Dokonce si můžete i zazpívat. Kniha je totiž částečně psaná jako příběh a částečně jako písnička. Takže pokud máte rádi písničky, můžete si čtení ještě o jeden stupeň ozvláštnit.
Pohádky jsou psané jednoduchým stylem, kde se vypravěč ke svým čtenářům hojně obrací. Tak si připadáte mnohem více vtaženi do příběhu. A jelikož autor předpokládá výskyt malých dětí ovlivněných dnešní moderní společnosti, tak občas vysvětlí i nějaký ten starodávný předmět, který naši hrdinové museli zrovna použít, tak alespoň není narušeno vyprávění otázkami dětí, že maminko, a to je co?
Klasické pohádky se mi vždycky líbily a zrovna tyhle tři jsem měla jako malá moc ráda. Takže jsem od první stránky byla naprosto nadšená a je jedno, že jsem dávno dospělá. Zase jsem si připadala jak pětiletá holčička, která tají dech, když se Růženka píchne, když Karkulku chce sežrat vlk a stejně jako tehdy i Marušce jsem fandila, aby splnila svoje zadané úkoly a neumrzla.
Být vámi tak bych neváhala a s těmito třemi bratry bych se vydala i na tuto knižní dobrodružství, kde se rozhodli najít si svoji drahé polovičky. Je hezké se pro jednou zase pohybovat v příběhu, kde zlo pohraje a láska vždy zvítězí.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete zakoupit zde.

1 komentář:

  1. Aaa strašne som na toto chcela ísť do kina ale bohužial som v zahraničí :( budem si to musieť niekde zohnať keď sa vrátim domov... :)

    LadyinBlack

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!