neděle 19. října 2014

Knižní tipy na podzimní čtení!


Stromy se začínají vybarvovat, blíží se Dušičky, temné večery přicházejí čím dále tím dříve. Podzim je tu! A tak by nebylo na škodu si ukázat pár knižních tipů, které se hodí na pošmourné dny a černé noci. Duchové, démoni, přízraky! Mrtvoly! Ale také záhady a tajemství. Mráz, který vám leze po zádech, stíny, které se mihly pode dveřmi. Nevysvětlitelné úkazy! 
Předem upozorňuji, že můj výběr neobsahuje žádné děsivé horory, ale knihy, které dokážou navodit podzimní, tajuplnou, lehce děsivou náladu kolem Halloweenu. Takže i slabší povahy by je měli zvládnout. Tak jdeme na to!


Démonolog - Andrew Pyper
Profesor David Ullman, přední světový odborník v oblasti literatury zabývající se démony se specializací na Miltonův Ztracený ráj, přistupuje ke svému oboru pouze jako k výplodu lidské představivosti. Rozvrat vlastního manželství vyřeší impulzivním přijetím nabídky záhadné Hubené ženy, která ho vyzve k cestě do Benátek a dosvědčení existence jakéhosi "jevu". Tam se setká s choromyslným mužem připoutaným k židli, který opakuje slova, jež k němu pronesl před smrtí jeho otec. David chce co nejdřív opustit Benátky a spěchá zpátky do hotelu, kde najde svou dceru Tess, jak stojí na okraji střechy nad vodami kanálu. Než spadne dolů, stačí vyslovit poslední prosbu: Najdi mě

Ukradené dítě. Dávné zlo. Otcův pád. A literární dílo, které skrývá klíč k vykoupení dcery. 







Oceán na konci uličky - Neil Gaiman
Pro našeho vypravěče všechno začalo před čtyřiceti lety, když byl sedmiletý chlapec. Tehdy ukradl podnájemník jeho rodičům auto a spáchal v něm sebevraždu, čímž probudil prastaré síly, které je lépe nechat na pokoji. Temné bytosti z míst za hranicemi reality se díky fatální chybě ocitly na svobodě, a když zlo proniklo až do chlapcovy rodiny, zjistil, že bude muset udělat všechno, co je v jeho silách, aby vůbec zůstal naživu. Jeho jedinou nadějí byly tři ženy, které žily na farmě na konci jejich uličky. Nejmladší z nich, Lettie, tvrdila, že jejich rybníček je oceán, přes který sem připluly za staré země. Její maminka říkala, že si to Lettie nepamatuje správně, protože to bylo dávno, a stará země se stejně potopila. A Lettiina babička tvrdila, že se mýlí obě, protože si starou zemi nemohou pomatovat. Taky říkala, že skutečná stará země se nepotopila, ale vybuchla.

Svoje dětství si pamatuji živě… Věděl jsem strašlivé věci. Ale věděl jsem, že se rodiče nesmí dozvědět, že o nich vím. Vyděsilo by je to.




Nekromant Johannes Cabal - Jonathan L. Howard

Johannes Cabal je brilantní vědec, který před lety upsal duši Ďáblu, aby si osvojil umění nekromancie. Bohužel pro něj se záhy ukázalo, že duše je k jeho výzkumu potřebná – a tak pro ni sestoupil do ohnivých jam pekelných. Znuděný Lucifer mu pak navrhne sázku: pokud mu Johannes do roka a do dne nepřinese sto duší, přijde o život a zůstane zatracený navždy. A aby byla sázka ještě zajímavější, Satan mu k tomuto účelu zapůjčí kočovný karneval.


             RECENZE







Čistý - Andrew Miller
Rok kostí, špinavých hrobů, úmorné práce.
Rok mumifikovaných mrtvol a zpívajících kněží. Rok znásilnění, sebevražd, náhlých úmrtí. A přátelství. A touhy. A lásky… Rok tak odlišný od všech ostatních, které prožil.


Paříž v roce 1785. Přeplněný starý hřbitov zamořuje vzduch zápachem a znepříjemňuje život lidem v jeho
okolí. Do tohoto prostředí přichází mladý venkovský inženýr Jean-Baptiste Baratte s královským pověřením k demolici kostela i hřbitova. Ale hřbitov má už od nepaměti své místo v srdcích místních obyvatel. Někteří si proto život bez kulis kostela a hřbitovních zdí nedokážou představit. Baratte svou práci zpočátku chápe jako příležitost přispět vlastním dílem k historickému pokroku a coby muž vyznávající ideály rozumu a osvícenství se pouští do odstraňování historického břemene, které sužuje celou Paříž. Ale zanedlouho vytuší, že zkáza hřbitova by mohla být předehrou jeho vlastní zkázy.



Třináctý příběh - Diane Setterfield
Spisovatelka Vida Winterová již po desetiletí okouzluje čtenáře po celém světě svými strhujícími příběhy, ale ten nejúžasnější si dosud nechávala pro sebe. Teď však cítí, že se neodvratně blíží smrt, a tak se rozhodne konečně odhalit dlouho očekávaný třináctý příběh: tajemství svého života. Ale i mladičká badatelka Margaret , kterou si zvolila za autorku svého životopisu, v sobě dusí bolest z minulosti. Obě ženy pomalu rozkrývají své osobní příběhy plné vášně, lásky, krutosti a oddanosti, protože jen pravda může ulehčit umírání a otevřít cestu do budoucnosti.
Román Diane Setterfieldové navazuje na největší klasiky ženského románu a podobně jako Jana Eyrová nebo Na Větrné hůrce nabízí hluboce romantický příběh, v němž nechybí napětí, láska, tajemství ani magická a hrůzostrašná atmosféra.






Přízračný svět Alaizabel Crayové - Chris Wooding
V temných ulicích Londýna číhá zlo...
Kdo se v noci odváží ven, nevyhnutelně se stane jeho kořistí. Kořistí vlků, vrahů nebo čehosi ještě mnohem příšernějšího. Skryté zlo je však bezedné. Za fasádou bohatství a dobročinnosti nejvyšších vrstev společnosti se skrývá ohavné spiknutí, které ohrožuje samotnou existenci lidstva.
Klíčem k pochopení absolutního zla je krásná, zranitelná a tajuplná Alaizabel Crayová.


         RECENZE






Kniha hřbitova - Neil Gaiman
Nikdo Owens, známý jako Nik, je normální kluk.
 
Byl by naprosto normální, nebýt toho, že žije na hřbitově a vychovali ho duchové, vlkodlaci a jiné příšery spolu s jeho strážným andělem, který nepatří ani do světa živých, ani mezi mrtvé. Díky nim však přežije a naučí se leccos užitečného - třeba jak se stát neviditelným pro lidi.
Na malého chlapce číhají na hřbitově dobrodružství i nebezpečí - prastarý Indigový můž pod kopcem, brána vedoucí do ruin města obývaných ghúly, podivná a strašná hrozba Sleer.
Ale jestli Nik někdy opustí hřbitov, bude muset čelit útoku Jacka, muže, který mu už vyvraždil rodinu...



                 RECENZE


John na konci umře - David Wong
Vtipný a současně děsivý příběh zabíhající daleko za hranice zdravého rozumu.

Stává se vám někdy, že v noci jdete na toaletu a na vteřinku, na zlomek sekundy zahlédnete v zrcadle něco jiného než svůj vlastní odraz? Rozsvítíte světlo a samozřejmě zjistíte, že všechno je v naprostém pořádku. Ze zrcadla se na vás dívá jen vaše tvář. Hlavní hrdinové knihy John na konci umře Davida Wonga tenhle pocit dobře znají. V jejich malém městečku se to hemží podivnými obludami s tělem ze syrového masa, obřími housenkami, brouky bez křídel, kteří se lidem zavrtávají pod kůži, a dalšími příšerami. Jsou skutečné, nebo je to jen výplod fantazie povzbuzené doposud neznámou drogou? Ta má podivné a nebezpečné účinky: otvírá brány do nových realit, ale současně na svět přivádí děsivé nestvůry, které ho můžou zničit. Jeho zachránci se mají stát dva nedostudovaní středoškoláci Dave a John, nezodpovědní „úleťáci“ potácející se mezi drogami a alkoholem, mudrlanti meditující o životě a řešící problémy, o nichž se jim nikdy ani nezdálo. Podaří se jim zastavit tajuplné zlo a vrátit světu aspoň zdání rozumného řádu?





Moje tipy vám dodají na děsu plné atmosféře, ale nevypadnout vám oči z důlku, metaforicky ani skutečně, i když pravda, v John na konci umře by se to stát mohlo, možná i stane. Halloween za dveřmi, tak šup do toho! Vyberte si knihu a začne vás brzo mrazit, jestli příjemně, to už bude jen na vás! Ale určitě se pobavíte! Každá z knih slibuje zajímavý a odlišný čtenářský zážitek. Doufám, že se vám budou líbit. A pokud máte nějaké svoje osvědčené podzimní tipy, sem s nimi!



2 komentáře:

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!