sobota 25. října 2014

Ajax Penumbra 1969 - Robin Sloan (Recenze)

Info: Ajax Penumbra 1969, Robin Sloan, Nonstop knihkupectví pana Penumbry #0.5, 2014, E-book, 72 str., Román - Povídka

Píše se rok 1969. V srpnuléto lásky začíná být pouhou blednoucí vzpomínkou. V San Franciscu na všech rozích zní hudba Led Zeppelin a Marvina Graye. A počítačový průmysl se snaží probojovat si svoji cestu napříč městem. Vzniká futuristický mrakodrap a pod zálivem se buduje tunel metra.
Ajax Penumbra je ve městě ale díky naprosto odlišnému problému. San Francisco se inovuje, zato Ajax pátrá po prastaré knize Techné Tycheon - tajuplný svazek, který dal a zase sebral bohatství každému, který tuto knihu dostal do rukou. Existuje už jen jeden jediný svazek, ale vypadá to, že je beznadějně ztracen.
Mladý Penumbra se ale nevzdává. A jeho odhodlanost ho jednoho večera odmění. Když se potuluje setmělým San Franciscem, upoutá jeho pozornost krámek, který svítí na celou ulici, kde vše ostatní dávno spí. Je to podivné knihkupectví, které je otevřené nonstop. V momentě kdy do něj vstoupí, se jeho možnosti k nalezení knihy patřičně rozšíří a nic už nebude jako dřív.

Ajax Penumbra 1969 je tenoučká kniha, taková e-booková jednohubka, kterou nejspíš smlsnete během jednoho večera. Ale stojí za to. Robin Sloan na 72 elektronických stranách rozpoutal příběh plný akce a záhad. A dovolil nám poznat mladého Ajaxe Penumbru a jak se vůbec dostal do toho netradiční Nonstop knihkupectví. Co vše předcházelo, než se do knihkupectví dostal Clay Jannon a rozhodl se vyřešit jedno velké tajemství v knize Nonstop knihkupectví pana Penumbry (R).
Příběh začíná hned v Nonstop knihkupectví, ale během vyprávění se dostaneme ještě kousek do minulosti a zjistíme, jak Ajax Penumbra studoval, koho potkal a jak se vůbec dostal k pátrání po Techné Tycheon. To vše sepsané svižným tempem s dostatečným obsahem informacím, které nás nestihnou v žádném případě zahltit. A přece jen máme šanci poznat o kousíček více tohoto knihkupce, kterého jsme si mnozí tak moc oblíbili v předchozí knize.
A když se začne odvíjet hlavní dějová linka, která je vlastně ta jediná, kterou zde potkáváme, Robin Sloan nás zavede do takových koutů San Francisca, o kterých se nám ani nesnilo. Na jednu stranu je tento příběh skvělé dobrodružství o pátrání po prastarém svazku a na druhou stranu nám ukazuje opravdu neokoukaný pohled na tehdejší San Francisco. Doslova se dostane až do jeho nejhlubších útrob. Je to takový menší exkurze.
Je opravdu zajímavé sledovat, jak se pro Penumbry toto první pátrání stalo tak rozhodujícím okamžikem a jak k tomu všemu došlo. Je tady spousta napětí a akce a taky několik dalších postav, o kterých bych ocenila možná trochu více charakteristiky, ale Robin Sloan se prostě rozhodl nezacházet do detailů ani postav ani děje a tak to budu respektovat. Aspoň tak zachoval zase trochu tajemna visícím nad Nonstop knihkupectvím. Stejně jako mě donutila první kniha nad vším dumat, i zde se mi to stalo.
Nonstop knihkupectví se všemi knihami a podivnými lidičky se vám prostě dostane do hlavy a jen tak neodejde. Takovéhle knihkupectví bych vážně brala. A kdybych k tomu mohla zažít nějaké podobné dobrodružství spojené s knihami, nejvíc bych skákala radostí.
Tak či onak už skáču radostí nad tímto e-bookem, který rozhodně stojí za přečtení. Moc ráda jsem se zase jednou vrátila do těchto končin, a i když to bylo jen na chvíli, užila jsem si to. Otáčela jsem stranu za stranou a nemohla se dočkat, jak to vlastně dopadne.
Tudíž pro ty, kteří už četli Nonstop knihkupectví pana Penumbry, je Ajax Penumbra 1969 krásným návratem a pro ty, kteří ještě ani jednu knihu ještě nečetli, je tohle výtečný úvod, který zaručeně každého nažhaví na další čtení. Takže neváhejte dát Nonstop knihkupectví šanci, ať už s touto novinkou nebo s jeho starší kolegyní.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Host.
Knihu si můžete koupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!