pondělí 5. května 2014

Maják, mnich a mrtvý dědeček - Fredrik Brounéus (Recenze)

Info: Maják, mnich a mrtvý dědeček/The Prince of Soul and the Lighthouse, Fredrik Brounéus, Argo, 2013, Fantasy, 336 str.

George je poměrně normální student, má svůj sen o tom, že se stane soulovou legendou a líbí se mu spolužačka Kaisa. Normální scénář života teenagera. Ten se ale začne velmi brzo přepisovat, když Georgovi začnou pavouci předávat tajuplné zprávy, po ránu se mu doma objeví tibetský mnich a v noci ho začne budit mrtvý dědeček.
A tak je George zatažen do záchrany světa s netradičními pomocníky. Záhadný reinkarnační maják totiž nesmí padnout do rukou zlým padouchům, kteří George a jeho skvadru pronásledují na celé cestě.
Příběh, který míchá fantasy s kapkou sci-fi, buddhistickou filozofii a "pratchettovský" humor. Ne nadarmo je na zadní stráně obalu napsáno, že kdyby Dalailama a Terry Pratchett napsali společně knihu, vyšlo by z toho něco takového. A já uznávám, že by tomu tak vážně bylo, jelikož znám tvorbu obou pánů.

Ale tak či tak Fredrik Brounéus, švédský autor, který tuto knihu napsal v angličtině, vytvořil zajímavý a originální příběh. Směsku tak srandovní, že neudržíte smích pod pokličkou. Je to pořádná bomba situačního humoru, rázných postav, ironie a nějaké to filozofické zamyšlení se zde taky najde.
George žije na Novém Zélandu, chodí do školy, jeho velkou kamarádkou je Kaisa, finská studentka na výměnném pobytu, má potrhlé rodiče, otravnou ségru a mrtvého dědečka. Jeho obrovský sen je stát se soulovou legendu, v tom ho podporuje Kaisa. Zároveň by rád s Kaisou chodil. Nic víc od života nechce. Najednou je ale nucen vydat se na zběsilou cestu do neznáma, výlet za záchranou světa, kde vám směr ukazují husy na obloze. K tomu vedle něj musí sedět jeden velice otravný tibetský mnich, který se snaží Georgovi pomoci pochopit celou záležitost. A vůbec to není lehké. Právě naopak. Je to děsně zamotané, sahá to několik staletí a několik reinkarnací zpátky do minulosti. George nakonec přijímá svůj úkol a sranda může začít. Navíc nám celý příběh vykládá on sám ich-formou a vážně to stojí za to.
Já jsem se doslova chlámala od začátku do konce. Je to pořádně šílená jízda z šílenými spolujezdci. Fantazii se meze nekladou, všechno je zde možné. Otáčela jsem stránku za stránkou, mozek mi pořád šrotoval, že jak to dopadne, co z toho nakonec vyleze a bylo to prostě super. Až na občasné filozofické myšlenky je to nenáročné a zábavné čtení. Příznivci Terryho Pratchetta, Douglese Adamse nebo nově Davida Wonga budou jásat. Humor, napětí, nadpřirozeno, co víc si přát.
Různých záchran světa už tady bylo, ale tahle určitě patří mezi ty nejlepší a ty nejoriginálnější. Užila jsem si každou stránku, každé slovo, každou hlášku. Nemám si opravdu na co stěžovat. Jestli se chcete pobavit, máte rádi šílená dobrodružství, kde hlavní hrdinové cestují pomalu přes půlku země či světa, rádi se smějete (nahlas) a vaše mysl je otevřená jakékoliv myšlence a představě, tak je Maják, mnich a mrtvý dědeček to pravé pro vás.




8 komentářů:

  1. Túto knihu som si nedávno priniesla z knižnice, bola medzi novinkami a zaujal ma ten obal. A ako tak pozerám, dobre som zvolila a čítanie ma bude baviť :)

    OdpovědětVymazat
  2. tak o tom slysim prvne, ale vypada to zajimave :) pekna recenze!

    roo.rachel.1987@gmail.com
    SOUTĚŽ O ODZNÁČKY A KNÍŽKU
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to fakt skvěle a jestli to má cokoliv společného s Pratchettem (HLAVNĚ humor), musím jí mít! :D

    OdpovědětVymazat
  4. To vyzerá na parádnu knihu! Tento štýl ja rada, a pokiaľ ide o záchranu sveta, je to presne moja káva :) Ďakujem za tip, nejako som ju prehliadla a myslím, že neprečítať si ju by bola vážne škoda.

    OdpovědětVymazat
  5. Bavila jsem se už u recenze, jak dopadnu po knize - to nevím :D :) super!

    OdpovědětVymazat
  6. Zrovna nedávno jsem knížku zahlédla a uvažovala jsem jestli si ji přečíst. Teď, díky Tvé recenzi, vím, že si ji prostě musím přečíst:) Opravdu pěkná recenze!:)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!