pondělí 31. března 2014

Obálková vojna (5)

Že bychom si dneska dali obálkovou vojnu? Co vy na to? Já bych řekla, že jo...meme pochází originálně ze Svet kníh. Jedná se o to vybrat nějakou knihu a porovnat její různé obálky, které se většinou liší vydání od vydání.
Před pár dny se mi dostala do rukou kniha Buzz od Anders de la Motte, jedná se o druhý díl série s Henrikem Peterssonem, který se namočí do jisté hry, která ho zavede do světa konspiračních ideí. Předcházela tomu Game a následuje Bubble, která za pár dní vyjde poprvé v češtině pod záštitou knižního klubu jako jeho dosavadní bratříčci a sestřičky. Tak proč se Buzz nepodívat na zoubek? Nebo spíš na hřbet, záda...? :D


Švédský originál
Americké druhé vydání
Anglická
Estonská
Holandská
Ruská
Švédský originál, který použili i pro českou obálkou, je podle mě nebo alespoň PRO mě lákavý. Prvky na obálce dávají smysl, co se týče děje příběhu. Není to žádná vymyslená haluz. I písek i kartička i ta krev. Podle mě je to obálka povedená a po takové bych v knihkupectví klidně šáhla.
Americká obálka je můj favorit. Fascinuje mě ta barva a vůbec celkové zpracování, ten mobil potřísněný krví. Působí to úžasně akčně.
Anglická není špatná ale dvakrát povedená taky ne. Moc to knihu nevystihuje. Kolem takovéhle obálky bych asi prošla bez povšimnutí.
Estonská sice vystihuje děj, ale je jinak dosti nudná. Ani omylem bych za ní nehledala akční a konspirační knihu jakou je Buzz.
Holandská sice není ničím výjimečná, ale prostě perfektně sedí na Buzz. Se vším všudy. I barevně to vypadá zajímavě a ta kapka krve v rohu, to se mi vážně líbí.
Ruská obálka... má cenu k tomu vůbec něco říkat? Děs, děs a ještě jednou děs. Tohle se fakt nepovedlo. Jak reklama na béčkový akční film. Ne, tohle prostě ne!

(a teď si představte vyhlašovací bubnování....) Tramtadadá!
Závěrečné umístění je následovné:

1. Americká
2. Švédská
3. Holandská
4. Anglická
5. Estonská
6. Ruská

A co vy na to? Které obálky jsou vaši favoriti nebo které jste na věky věků zatratili? A četli jste tuto sérii? Já ji moc doporučuji. (všem! povinně!... ale ne :D když ona je vážně výborná)





3 komentáře:

  1. Já jsem knížku ještě nečetla, takže návaznost s dějem moc posoudit nemůžu. Přesto u mě asi vítěží originální švédská obálka, tak nějak nejvíce přitahuje moji pozornost. Na druhém místě jsou pro mě hned dva adepti a to americká a holanská obálka :)

    OdpovědětVymazat
  2. Osobně mi nejlepší přijde ta britská - taková retro a zajímavá, děj celkem vystihuje i holandská. Česká/originální se mi možná už moc okoukala z toho, jak mi stojí v knihovně :D No a moje teorie, že všechno z Ruska je děs, se potvrdila tou ruskou obálkou.

    OdpovědětVymazat
  3. minule som narazil na túto knižku v kníhkupectve a celkom ma zaujala :)
    zajímavo vypadajú :) ale švédska je naj

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!