pátek 28. února 2014

Elyonova země - Temné hory - Patrick Carman (Recenze)

Info: Elyonova země - Temné hory / Dark Hills Divide, Patrick Carman, 2. vydání 2014, Fragment, Dětská literatura - Fantasy, 224 str.

Elyonova země je magické místo, ale lidé mají strach. Za hradbami města se skrývá velké nebezpečí a jedině Alexa může vše zachránit. A tak se vydává na velké dobrodružství za hradby, opouští chráněné místo a za pomoci několika přátel se pokusí vyhrát nad zlem a znovu zavést pokoj a mír do Elyonovi země.
Patrick Carman napsal krásnou sérii určenou převážně pro děti, ale ani já jako dospělý jsem ji nedovedla pohrdnout. A to víc jsem ráda, že Fragment knihu znovu vydal, protože jsem o Elyonově zemi neměla ani potuchu. 
Každé zvídavé dítě by tahle kniha měla zaujmout. Jsou zde tajemné výpravy, bludiště, podzemní chodby, zábavná zvířata, knížky, tajemství...Při čtení jsem si občas vzpomněla na Narnii, dalo by se to k sobě přirovnat, i když upřímně, mě se zatím Elyonova země líbí víc jak Narnie. 

Další pozitivní bod je, že se kniha snaží nenásilnou formou i děti poučit, například že lhát je špatné. A jelikož příběh vypráví samotná Alexa v první osobě, čtenář tak může nahlédnout do jejich myšlenek a pocitů a pochopit, že některé věci by se prostě dělat neměly.
Děj ubíhá svižně. Knížka je navíc poměrně útlá a kapitoly sami o sobě krátké, takže jak dělané pro dětskou pozornost. Je zde napětí i humor, spousta lásky i hněvu. Zkrátka a jednoduše vše, co by pohádka měla mít.

A ty kouzelné postavy, jedna lepší jak druhá. Sama Alexa je milá a velice zvídavá a bystrá holka, hotová pohádková hrdinka, navíc je i vtipná. Dále jsou tu obyvatelé města, místní papaláši i líní knihovníci milující jahodou marmeládu. Máme tu i pořádného protivu jako záporáka. A co potom všichni obyvatelé z kouzelného lesa, které Alexa na své cestě potká. Hyperaktivní veverka, silný vlk, trpaslík Yipes a další. Všichni dohromady se spojí, aby svoji zemi uchránili před zlem. 
A právě z takové kombinace vznikl bestseller a já se opravdu nedivím. A je jedno kolik vám je let, pro dítě to bude fascinující, pro dospěláka to bude odpočinek a takový pořádně sladký dezert pro to vnitřní dítě, které si všichni v sobě neseme. Já prostě nemám co vytknout. Bavila jsem se, odpočinula si, zavzpomínala na dětství a bylo mi prostě po dočtení hezky. Moc se těším na další díl.




Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.
(Knihu si můžete zakoupit zde)


2 komentáře:

  1. Souhlasím s tebou, i když se mi zdálo, že tak do poloviny knížky se tam nic moc nedělo a to mě trošku zamrzelo, protože to byla opravdu dobrá knížka. :)
    a samozřejmě nesmím opomenout obálku, že? Je krásná. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha jsem četla, když jsem byla mladší a moc se mi líbila, četla jsem všechny z téhle série. Už si moc nevzpomínám na detaily, ale mám je všechny doma, tak jsi mě teď navnadila k tomu, abych je znovu vytáhla.

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!