úterý 28. ledna 2014

Seznam pana Rosenbluma - Natasha Solomons (Recenze)

Info: Seznam pana Rosenbluma/Mr Rosenblum´s list, Natasha Solomons, Ikar, 2011, Román, 320 str.

Jack Rosenblum společně se svojí ženou a malou dcerkou Elizabeth musejí jako židé utéct z rodného Berlína do Anglie. Hned po vylodění dostává Jack do rukou příručku "Jak se stát pravým Angličanem" a tak se rozhodne, že tomu dostojí a stane se nefalšovaným anglickým občanem.
Plní jednu položku za druhou, ale jeden bod mu neustále uniká. Jako žid ho odmítají přijmout do golfového klubu. A tak se rozhodne odstěhovat se z města do venkovského Dorsetu a postavit si tam vlastní hřiště neohlížejíc se nalevo či napravo. Povede se mu nakonec splnit si tento velký sen nebo z něj zůstane jen vymyšlený vzdušný zámek?

Natasha Solomons je britská spisovatelka, která se rozhodla vzít si na paškál Anglii a taky jaké to je pro žida ocitnout se najednou na cizí půdě. Během příběhu nám představuje hlavní hrdiny jako skutečné lidi. Na jednu stranu je tu Jack, který prakticky zavrhl svoje kořeny, jen aby zapadl do nové vlasti a na druhé je tu jeho žena Sadie, která se naopak nemíní vzdát svých vzpomínek, které tvoří to, kým je. Tak se tu objevují tyhle dva protiklady, které o sobe občas narazí, ale po většinu času se spíš rozcházejí.
Jack se lopotí na polích ve snaze mít své hřiště, ukazuje nám, jak se člověk dokáže nadchnout pro sen, jakou energii do jeho realizace dokáže vložit a jelikož příručka říká "Pravý Angličan nikdy neztrácí hlavu", tak Jack se nikdy nevzdává, i když proti němu začnou zbrojit místní sedláci, i když se do toho začnou plést úřady, ani když mu po poli údajně přeběhne místní legenda, Dorsetské chlupaté prase. Tohoto malého človíčka si prostě zamilujete. Já s ním trpěla i se radovala. Prostě mi přirostl k srdci. Natasha dokázala, že jsem celou dobu všechno s ním na sto procent prožívala.
A pak je tu Sadie, která do příběhu přináší jakou váhu mají vzpomínky. A jak je těžké muset opustit rodinu a vědět, že už je nikdy nespatříte. A to jediné, co vám po nich zbývá, je krabice s fotkami, starými recepty maminky a vlastní pocity. Sadiini vzpomínky mě braly za srdce. Bylo krásné jakou pro ni měly obrovskou cenu. Až mi jí bylo líto pokaždé, když jí Jack v tomto směru nerozuměl.
A pak je to spousta dalších postav. Některé do příběhu jen nakouknou, některé, mu udají nový směr, některé zůstanou a stanou se nepostradatelnou součástí. Ale všichni do jednoho mají něco, co je dělá tak neskutečně lidské, že máte vážně pocit, že jsou skuteční. Prostě jim to věříte.
Příběh má svižné tempo. Je zde sice často hodně popisů, ale ničemu nevadí. Ba naopak. Krásně všechno dokreslují. Byť je dějová linka poměrně jednoduchá, příběh jako takový nestrádá. Vtáhne vás, pobaví, rozesmutní. A pokud se vám vážně podaří se dostat do postav, budete tu knížku milovat. Je prostě o lidech pro lidi. Každý máme nějaký ten úděl v životě, všichni se za něčím ženeme, všichni chceme, aby se naše sny splnily. A to jde v této knize.
Je protkaná takovou pestrou směsicí vjemů, že vás prostě musí dostat. Já vím, že téma cizinec v cizí zemi je hodně používané. Ale příběh je prostě tak krásně sepsaný, že mně bylo úplně jedno jestli jsem někde něco podobného už četla nebo ne. Navíc tím, že se odehrává převážně na venkově, tomu dodává takovou úlevu od stresu města. Je to příjemná změna pro čtenářovu mysl.
Příběh, který pohladí na duši, při kterém si příjemně odpočinete, i se pobavíte, nejspíš si i popláčete. Já prostě nemám co vytknout. Až je škoda, že skončil v levných knihách. Teda škoda pro knihu, ale pro čtenáře výhoda. Za pár kaček nádherný příběh.



3 komentáře:

  1. To vypadá velmi zajímavě :) Díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle knížka vypadá naprosto úžasně - od vzhledu přes obsah až nevím po co ještě. A tvoje recenze mě rozhodně nalákala ke čtení :) V nejbližší době se hodlám stavit v Levných knihách, snad tam ještě bude! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná recenze, mám ráda knihy z anglického života, o jejich zvláštnostech (Znáš How to be Brit?), tak do LK zaběhnu (akorát u nás na Prazy 2 je tak blbej krám, že nikdy nic nemají, tak nevím...).

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!