pátek 25. října 2013

Michael Scott - Kněžka (Recenze)

Info: Kněžka/The Enchantress, Tajemství nesmrtelného Nicolase Flamela #6, Michael Scott, 2012, Knižní klub, Fantasy, 504 str.


Příběh vrcholí. Dva, co se musí stát jedním, který pak znamená vše. Jeden svět zachrání, druhý ho zničí. Věštba vyřknuta před dávnými časy se má konečně naplnit. Nicolas a Perenella musí odrazit útok příšer na San Francisco, při kterém se utvoří svazky přátelství, které bychom jen tak nečekali, odhalí se další kousky skládanky. Mezitím dvojčata, která se propadla ve spirále času až do bájného města Danu Talis, musí odvrátit intriky, které by svým naplněním změnily vše, co doposud bylo známo, nebo by jednou mohlo existovat.

Závěrečný šestý díl série Tajemství nesmrtelného Nicolase Flamela je tu. Nese se v duchu velkého napětí a očekávání, jak to vše dopadne. Kdo zvítězí, kdo přežije a kdo ne. Co za tím vším vlastně je. Opět je to obrovská plejáda mýtických postav. Někteří staří dobří známí jako Scathach, Johanka z Arku, Saint-German a všichni jejich ostatní přátelé i nepřátelé, ale taky pár nových jako Aten a Anubis, například. Kdo má rád mytologii, tuhle sérii prostě tím pádem musí zbožňovat už jen kvůli tomu.

Obálka originálu: The Enchantress
Po předchozích dvou dílech, které dle mého názoru už snad nudnější být nemohly, si tato série přece jen trochu lepší reputaci tímto posledním dílem. Autor zase nabral dech, ale stále se nemůžu zbavit pocitu, že kdyby zkrátil předchozí dva díly na půlku jedné knihy a připojil je k tomuto dílu, udělal by líp.
V první půlce se toho moc neděje, ale napětí tam praská ve švech, a tak jsem nepociťovala touhu knížku odhodit do kouta, postupně se tam připravuje půda na závěrečné vyvrcholení. Kdybych ale nevěděla, že je to poslední díl, asi bych nadšená nebyla ani omylem. A napětí by bylo to tam. Druhá půlka už se rozjede na všech frontách. A závěrečný moment je opravdu nečekaný. Aspoň pro mě byl. Právě ten závěr si u mě zlepšil reputaci. Autor to nakonec vymyslel výborně. Všechno do sebe zapadlo do puntíku. Pořád jsem si říkala, co z toho nakonec vyleze, ale že to bude takhle, to mě opravdu nenapadlo.
Předchozí díly: Alchymista, Čaroděj, Vědma, Zaříkávač, Válečník
Myslím, že se nakonec Michael Scott vytáhl a dokázal, že to umí, i když to předtím tak drhlo. Navázal na napětí, dobrodružství a akci, kterou nechal někde u třetího dílu. I když se mi sem tam zdálo, že některé postavy by si bývaly zasloužily významnější ohromující konec, na to jakou váhu měly v příběhu a co dokázaly. Tahle občasná jednoduchost tomu bohužel jen přidává negativní body.
Celé je to prostě jak na houpačce, ale závěrečný, celkový pocit je uspokojující a pozitivní. Závěrečná bilance vůbec není špatná. A nakonec si říkám, že i po těch pár zklamáních jsem opravdu ráda, že jsem sérii přečetla a vydržela opravdu až do konce. A jednou bych si ji možná dala i znova. Rozhodně je to série, na kterou se nezapomíná.


1 komentář:

  1. Jo, konec byl hodně překvapivý, bylo to až takové divné. Nicméně možná na to nahlížím pohledem člověka, kterého předposlední díl hrozně naštvala poslední ani číst nechtěl.
    Rozhodně je to ale série, na kterou se nezapomíná. I když mi vadilo, že kniha byla vždy o několika málo dnech a pak jsem rok čekala na další dva dny :D bylo to ubíjející :-)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!