sobota 21. září 2013

Jeeves - Anglický Saturnin

Kdo by neznal osobitý způsob jak řešit problémy našeho českého Saturnina. Anglie na to má svého Jeevse a to bez dvou let už jedno celé století. Typický britský humor na úrovni a netradiční metody jak dostávat svého šéfa z maléru to tvoří knihy, kde figuruje tento anglický komorník.

Jeho tvůrcem byl anglický humoristický spisovatel P.G. Wodehouse, jehož tvorbu tvoří romány, povídky, divadelní hry, básně, texty písní i spousta žurnalistických počinů. Jeho plodná kariéra činila téměř 70 let. To už je úcty hodné číslo. Svojí tvorbou ovlivnil spoustu slavných osobností jako například J.K Rowlingová, autorka jedné z nejslavnější sérii Harry Potter, anglické komiky Stephena Frye a Hugha Lauriho, kteří měli dokonce tu čest, podle Jeevsových příběhů, si zahrát v seriálu Jeeves and Wooster, dále Douglesa Adamse (Stopařův průvodce po galaxii), Rudyarda Kiplinga (Kniha džunglí) nebo autora špionážních románů Johna La Carré. Jeho novely se dále vydávají a neustále jsou hojně čtené. I když je to už téměř 40 let, kdy tento slavný autor opustil tento svět, jeho jméno a příběhy dál získávají nové čtenáře a vykouzlují úsměv a někdy až hysterický smích na tvářích již několika generací.

Jeeves and Wooster
(Stephen Fry, Hugh Laurie)
Bertie Wooster, Jeevsův pán, patří k anglickým mládencům vyšší třídy. Jeho rozsáhlá rodina, která se skládá nejméně z pěti tet, které střídavě Bertieho trápí, a všichni jeho potrhlí přátelé ho neustále dostávají do všech možných patálií a byť se Bertie snaží vymýšlet plány jak toho ven, nakonec vždy musí zasáhnout Jeeves a jeho zázračný mozek.

Nejenže příběhy doprovází brilantní nepřehnaný humor, ale zároveň, jelikož se většina příběhů Woostera a Jeevse odehrává na různých typických anglických panstvích, toto prostředí dokresluje úžasnou atmosféru, která skvěle podtrhuje již zmínění britský humor. A jelikož se to příběhy z doby dávno minulé, převážně z první poloviny 20.století, oprostí to naši mysl od problémů dnešní moderní společnosti. V knihách P.G. Wodehouse je největší pokrok telegram a dnes už staré modely aut. Nikdy tam na vás nevyskočí žádný počítač ani mobil.

P.G. Wodehouse

Takže pokud si přejete se na chvíli odpoutat od dnešní hektické doby a vychutnat si poklidný, zábavný příběh, kde zápletka je brilantně vystavená a neuvěřitelně vyřešená, vyhledejte Jeevse a jeho příběhy. A na rozdíl právě od našeho Saturnina, zde máte na výběr z dlouhé škály románů a povídek, které ve valné většině byli přeloženi do češtiny a pokud by vás zaujalo i něco v originální angličtině, můžu vás ujistit, že to není náročné čtení. Zrovna nedávno se mi do rukou dostal soubor povídek Jeeves and friends a myslím, že i mírně pokročilí angličtinář by to zvládl.

Kdo máte rádi humor, minulé století a fascinoval vás Saturnin, rozhodně si nenechte Jeevse ujít!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!