čtvrtek 11. července 2013

Garou - ovce znovu vyšetřují - Leonie Swann (Recenze)

Garou - ovce znovu vyšetřují/Garou, Ein Schaf-Thriller, Leonie Swann, Argo, 2011, Ovčí detektivka, 330 str.

Ve Francii je zima, zem je pokrytá sněhem a na kraji pastviny se mihne stín a velmi brzo je objevena oběť, krvavá oběť, uprostřed lesa, rozsápaná srnka. Místní mlží. A tak glennkillským ovcím nezbývá než se do toho pustit samy a vypátrat, o co jde.
Když jim jejich sousedky kozy prozradí jméno Garou a že ten osamělý beran na konci pastviny měl kdysi své stádo, rozhodnou se rozjet detektivní činnost na vlastní pěst, nebo spíš kopítko, hlavně, aby příští obětí nebyly ony.
Leonnie Swann se pustila do dalšího dílu, detektivky, kde hlavní aktéři jsou ovce. Tentokrát se děj odehrává na francouzských pastvinách. Přesně jak zněla poslední vůle jejich starého pastýře, tak bylo vykonáno. Jejich dcera Rebeka vzala ovce na cestu po Evropě a zakotvili na jednom francouzském zámečku, kde obyvatelé nejsou zcela normální. Ale pastviny zde mají chutné. Jenže se ukáže, že se po lese potuluje vlkodlak, nebo-li Garou.
Co je na tom pravdy, se rozhodnou ovce vyšetřit a pomáhá jim v tom jedna maličká, černá koza. Takže o domácí zvířata zde opravdu není nouze. A opět ovce vládnou svojí nezdolatelnou logikou a když ochutnají slovo nadpřirozeno, pak teprve začíná ta pravá zábava.
Tento příběh je od předešlého více detektivního rázu, je zde více obětí, stop. Ovce mi přijdou i chytřejší, očividně se od minule poučily. Ale pořád jsou stejně zábavné. Dívat se na svět ovčíma očima je opravdu zajímavé.Ovce jsou navíc tentokrát mnohem odvážnější a vydávájí se na dobrodružství mimo pastvinu téměř neustále, takže se nebojte, že by celý příběh byl o tom jak ovce žerou trávu a debatují nad zločinem. Ty jejich výlety stojí za to.
Po grafické stránce je zde vše při starém. Znovu je na začátku seznam postav. Jsou tu velké kapitoly, rozdělený do menších úseků. Takže když čtete, tak máte i pocit, že to rychle ubíhá. A tentokrát je to i menší změna, valná většina jsou scény, kde jsou ovce, ať už samy debatují nebo někoho poslouchají, ale také jsou tu scény, kde ovce nefigurují. Je jich jen pár, ale aspoň tak máme možnost vidět příběh z více stran. Dozvědět se věci, o kterých ovce nemají páru. Přijde mi, že je příběh pak mnohem plnější, kompletnější a zajímavější.
Je vidět, že Leonie tento díl mnohem víc propracovala.  Je mnohem napínavější a ten nádech nadpřirozena to hezky osvěžuje. Jak už jsem psala je to mnohem víc detektivka, ale pořád dosti originálního rázu a ten vlkodlačí problém tomu ještě přidává plus body tajemna. Řekla bych, že nemáte šanci se nudit. Já příběh zhltala velice rychle a jen těžce se mi s ovcemi loučilo.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!