neděle 5. července 2015

Vražedná pomsta - Suzanne Collins (Recenze)

Info: Vražedná pomsta, Hunger Games #2, Suzanne Collins, Fragment, 2013, 2.vydání, YA-Dystopie, 335 str.

Katniss a Peeta dosáhli společného vítězství v Hladových hrách. Vrátili se domů ke svým rodinám živí. Ale jejich návrat nebude jen tak. Musejí za své chování očekávat pomstu od Kapitolu. Navíc se začíná formovat odboj proti vládnoucím mocnostem. Podaří se zabránit krveprolití a zároveň možná najít trochu svobody?
Druhý díl Vražedná pomsta slavné dystopické trologie Hunger Games slibuje hodně. Ale je to prostřední díl. A ty mívají někdy tu smůlu, že jsou jen přechodové, než se autor v posledním díle dobere k velkému finále. Tento osud potkal i Vražednou pomstu. Ale pořád se příběh ukázal jako velice čtivý.
Autorka hodně kopíruje schéma minulého dílu. Nic moc nového se zde nedozvíme. Ale je tu dost akce a zajímavých momentů, které to kopírování vynahradí.Naštěstí Suzanne Collins píše tak, že vás vtáhne do děje a nepustí. Aspoň to se stalo mně.

Stejně jako první díl, jsem i dvojku zhltala za nějaké dva dny. Jak jsem se jednou začetla, už jsem nemohla dát knihu z ruky. Opět zde byla spousta napětí, hlavně ke konci. Zajímavé postavy, uzavírání přátelství i nepřátelství. Láska-nenávist mezi Peetou a Katniss, do toho Hurikán. A nakonec i nějaká ta odhalení a překvapení v ději.
Co mi trochu vadilo, že to skončilo strašně rychle. Chybělo tomu nějaké to pořádné finále. Najednou byl konec a vlastně se nic nevyřešilo. Ale minimálně zde autorka otevřela prostor, který slibuje pro závěrečný díl opravdu pořádné čtení. Nejspíš se toho ještě stane opravdu hodně.
A já jsem vážně zvědavá, jak to dopadne. Takže se na poslední díl těším. I když mě dvojka trochu zklamala, ale nevadí. Nakonec jsem si čtení přece jen užila. Autorka píše opravdu poutavě a lehce. Takže čtete a čtete a čtete a najednou jste ne poslední straně ani nevíte jak.
Hunger Games rozhodně patří ke zdařilým YA Dystopiím, které mají dost akce, svět opravdu odlišný a skvěle vystavěný, trochu té romantiky ale bez přeslazení. A teď už zbývá, jen se dozvědět, jaké bude závěrečné rozuzlení. Doufám, že mě konec mile překvapí. Zatím to až na malé výtky stálo za to.



Za poskytnutí závěrečného dílu děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete koupit zde.

1 komentář:

  1. Moc pěkná recenze :) Vražednou pomstu právě čtu, jsem asi v polovině a zatím mě kniha baví :) Jen by Katniss nemusela tolik přemýšlet nad tím, koho má ráda :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!