pátek 30. ledna 2015

Procitnutí slečny Primové - Natalia Sanmartin Fenollera (Recenze)

Info: Procitnutí slečny Primové/ El despertar de la seňorita Prim, Natalia Sanmartin Fenollera, Host, 2014, Román, 287 str.

Slečna Prudencie Primová je velice vzdělaná, nezávislá žena, která jednoho dne nalezne v novinách netradiční inzerát s nabídkou práce v městečku San Ireneo. Přitahovaná podivnou silou se tedy slečna Primová rozhodne odjet a ucházet se o toto místo.
V San Ireneu nachází kouzelné místo, které se rozhodlo vymanit z pout okolního moderního a dle nich špatně nastaveného světa a založit si komunitu, kde budou žít podle vlastních představ.
Slečna Primová dostává práci jako knihovnice v domě "muže z křesla" a její životní hodnoty a standardy jsou vystaveny zkoušce. Je možné, že se doposud mýlila v tom, jak nahlížela na život? Její názory i předsudky budou vystaveny tvrdé palbě a bude jen na slečně, jestli si dovolí konečně se probudit nebo ne.
Procitnutí slečny Primové je příběh o spoustě rozhovorů, názorů, zmatků a paradoxů, ale také zde můžeme najít lásku, žárlivost a mnohé další.

Hned za začátek se vám musím přiznat, že napsat recenzi na tuto knihu je pro mě opravdu těžké, protože knize nechci ublížit a odradit potencionální čtenáře, kterým by se kniha skutečně mohla velice líbit. Protože mně osobně se nelíbila ani trochu, nesedla mi v ničem, jen horko těžko jsem ji dočítala. Ale po rozhovoru s několika dalšími lidmi a po přečtení jiných recenzí, je mi jasné, že kniha není vůbec špatná, jen prostě tentokrát já udělala hodně špatný výběr v tom, co si chci přečíst. Tohle vůbec není můj typ příběhu.
Procitnutí slečny Primové je jeden obrovský rozhovor, nějaký pořádný děj tady moc není. A hlavně je tu spousta filozofie, ale ne takové té, kterou si dneska skoro každý představí. Životní, duchovní filozofie, ne. Ale ta pravá, skutečná filozofie, kterou se lidé učí na školách. A která mně osobně nikdy nic neříkala.
Když jsem knihu rozečítala, podle anotace jsem čekala příběh na kouzelném místě a se spoustou knih, možná i nějakou tu romantickou lásku. Kouzelné místo, ano, San Ireneo je samo o sobě kouzelné místo, jen jeho obyvatelé mají až příliš odlišný názor na svět. A to já jsem přitom člověk, který dnešní moderní svět a jeho hodnoty taky nechápe a nelíbí se mu. Nejraději bych taky utekla někam do komunity, kde nebudou peníze hrát roli, lidé budou citlivější, atd. Jenomže komunita San Irenea sice občas má zajímavé názory, ale ty se vždycky nějakým záhadným způsobem stočily tam, kde bych se cítila ještě hůř než v okolním světě.
Knihy tady jsou také, ale nejčastěji ty klasické a opravdu staré. A slečna Primová je vždy začne s někým rozebírat, ale já měla dojem, že pokud jste knihu nečetli, tak prostě nebudete mít ani ponětí, o čem tam na dvaceti stranách vlastně ti dva mluví.
Sem tam jsem měla pocit, že trpí i mé feministické já. Slečna Primová mě svými názory rozčilovala před i po procitnutí. Myslím, že do konce života budu alergická na slovo jemnocit, o kterém pořád mluvila. Já jsem ji prostě nepochopila před ani po. Protože to, co v slečně Primové městečko probudilo, prostě jde nějak pro ti mě.
Takže jak vidíte, já mám s touto knihou velice osobní problém. Ale znám lidi, kterým by kniha sedla od začátku do konce. Autorka má hezký styl a dialogy opravdu umí vést. Ale pokud vás prostě nezajímá, o čem mluví, tak je to pak těžké. A co teprve, když tomu ani nerozumíte. Moje kamarádka a i moje maminka, když jsem se jím svěřila se svojí frustrací nad touto knihou, nadšeně jásaly, jak by se jim kniha určitě líbila a jak je znám, tak vážně líbila. Já prostě táhnu spíše k filozofickým kniha tipu - životní, duchovní filozofie (pro představu třeba Dalajlamova kočka, to je přesně můj šálek čaje). Tahle ta vědecká filozofie není nic pro mě.
Přemýšlím komu knihu doporučit. Řeknu vám, není to lehké. Nejspíš někomu, kdo má rád klasická díla, diskuze o nich a komu něco říká ta opravdová filozofie jako vědecká disciplína. Pak už jen záleží, jestli vám sedne osobnost slečny Primové. Já bych takového člověka asi brzo zaškrtila. Sice chápu, že u ní má dojít ke změně, že to jak se na začátku projevuje, má být to špatné a má následně procitnout. Ale mně snad osobně seděla víc slečna Primová před než po procitnutí. Nemůžu se prostě zbavit dojmu, že jí následně sebrali tu její nezávislost. A to mně vadí.
Takže ve výsledku, nedejte moc na anotaci, ale knize šanci dejte, možná zrovna vás mile překvapí. Já vám sem ani nebudu dávat svoje hodnocení, protože mi to přijde nefér. Kniha si moje nízké hodnocení nezaslouží jen proto, že jsem si nesprávně vybrala.Vážně věřím, že se k ní najde hodně fanoušků. Protože kniha není špatné napsaná, jen pro mě tématově, no upřímně, prostě jsem šlápla opravdu vedle. Snad bude váš krok ten správný.

Za poskytnutí recenzní e-knihy děkuji nakladatelství HOST.
Knihu si můžete koupit zde.


5 komentářů:

  1. Asi to bude znít zvláštně, ale tvá recenze (i přes to, že je negativní) mě s konečnou platností přesvědčila, že si tuhle knihu musím přečíst. Pokukuji po ní již od chvíle, co vyšla, hlavně kvůli nádherné obálce. A vzhledem k tomu, že miluji jak klasiku, tak filozofii...nejspíš není co řešit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsi mě vážně potěšila :) Já jsem skutečně knihu nechtěla zdrbat a odradit čtenáře a jsem ráda, že tě teda moje recenze neodradila. Pak se těším na tvůj názor. Přijde mi vážně zajímavé sledovat, jak různí lidé na tuto knihu odlišně nahlížejí.

      Vymazat
  2. No, tak si myslím, že to asi nebude knížka pro mě. Už jsem o ní slyšela a už podle názvu se mi pranic nelíbila (popravdě mě odrazuje nejvíc to slovo "slečna".) Rozhodně to zní zajímavě, ale co píšeš o tý postavě slečně Primový, to bych ji teda asi neměla ráda ani já. Já většinou chci hlavní ženský hrdinky zaškrtit.

    Ale máš to moc pěkně napsaný.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a Dalajlamovu kočku si asi přečtu. Dík za (okrajovej) tip.

      Vymazat
  3. Pekná recenzia, škoda, že sa ti kniha vo výsledku vlastne nepáčila, ale ani to ma neodrádza, myslím, že Procitnutí slečny Primové je čítanie, ktoré ma bude baviť. Takže ja jej šancu určite dám :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!