úterý 7. října 2014

Erebos - Ursula Poznanski (Recenze)

Info: Erebos, Ursula Poznanski, Fragment, 2013 - 2. vydání, YA -Sci-Fi, 320 str.

Na první pohled jedna obyčejná londýnská škola. Na druhý ale zjistíte, že si tam žáci mezi sebou tajně rozdávají podivné balíčky. Pravidlem číslo jedna je naprostá mlčenlivost.
Jeden z balíčků se nakonec dostane i k Nickovi. Zjistí, že se jedná o DVD s počítačovou hrou. Hra jménem Erebos je napínavá, velice realistická a nadměrně inteligentní.
Hráči nesmí o ničem prozradit ani slovo, ani svým spoluhráčům. Za porušení pravidel čeká krutý trest. Ale naopak pro ty, kteří ve hře excelují, pro ty existuje odměna. Hra je totiž schopná vám splnit i ty nejtajnější a největší přání.
Jak je to ale vše možné? Jak může hra všechno vědět, do všeho vidět, se vším a všemi manipulovat? A jak je možné, že hráčům dokáže udělovat i úkoly mimo herní svět? Erebos se začne přelévat do reality a už nic nebude takové jako dřív.

Erebos, počítačová hra, která tě sleduje... přesně takovou si ve svém příběhu, odehrávajícím se mezi náctiletými na půdě londýnské školy, vytvořila rakouská spisovatelka Ursula Poznanski. Využila smyšlený středověký svět, kde se to hemží temnými elfy, čaroději, rytíři, upíry... a nalákala studenty, kteří rádi utečou od školních povinností a zahrají si nějakou tu PC hru.
Nick je poměrně normální kluk, sem tam si něco zahraje, ve škole má dobré známky, až na chemii, sní o jedné spolužačce..., pak ale dostane do rukou DVD s Erebosem a vše je hned jinak. Posedlost hrou ho nemine, stejně jako ostatní. Když se po víkendu vrátí do školy, už se na své spolužáky nedívá stejně, přemýšlí, kdo je ve hře kým. A když ho hra požádá o první úkol odehrávající se v Nickově skutečném světě, bere to jako zajímavé zpestření. Jenomže hra začne přitvrzovat a Nick, a nejen on, začne tušit, že hra má možná jiné úmysly, mnohem horší, než jen ulevit studentům na chvíli od učiva.
Nápad s hrou, která tě sleduje, má rozhodně potenciál. Pro mně byl ale problém, že příběh byl moc jednoduchý. Čekala jsem trochu větší terno. Možná, že je to prostě tím, že je napsán pro mladší čtenáře, ale stejně. Já si pořád stojím za tím, že mladší čtenáři nejsou hloupí. A rozhodně by ocenili vypracovanější zápletku a vůbec i celý děj.
Většinu doby totiž s Nickem hrajeme tu hru. Pobíháme po lesech, ztrácíme se v labyrintech, bojujeme v aréně. Dlouho se tam neděje nic jiného. Nick se sem tam vrátí na chvíli do světa reality, ale jinak skoro pořád hraje. Hra se nijak děsivě neprojevuje. To mě vydrželo bavit tak prvních sto stránek, když do nich zahrnu úvod, kdy se hra teprve začala ukazovat a Nick netušil, o co jde.
Když ale tohle pokračovalo skoro dalších sto stran, už mě to upřímně začalo nudit. Naštěstí posledních sto stran se tam začalo něco dít. Ale jak jsem říkala, terno to vážně nebylo. Napětí tam taky moc nebylo. Vše se tak vždycky odehrálo strašně najednou. Honen, honem...a pohádky byl konec.
Ursula Poznanski rozhodně nepíše špatně. Její styl se mi líbil, není náročný, ale ani nudný. Je zde tak akorát popisů i charakteristiky. Ale ten děj prostě na mě byl moc obyčejný. Nevím, jestli bych se chtěla někdy pustit do další knihy této autorky.
Erebos sedne nejspíš těm, kdo jsou ještě v pubertálních létech a sedne nejspíš nejlépe těm, kteří milují hraní počítačových her. Já osobně prakticky nic nehraji, ale třeba mě baví koukat se na gameplaye na youtube, takže mě popisování hry bavilo, ale všechno má své limity. Ty u mě autorka značně přešvihla.
Suma sumárům - Erebos je kniha, která má originální námět a rozhodně si najde svoje velké fanoušky. Ale řekla bych, že se jedná ve výsledku spíše o průměrné čtivo. Na ukrácení chvíle je to fajn. Rozhodně Erebos nezatracuji. Chvílemi mě sledování Erebosu až znepokojovalo. Ale prostě to není kniha, která mě kdovíjak uchvátila. Málo akce, málo napětí. Uspěchaný konec. To nikdy nevěští nic světoborného.
Máte rádi PC hry? To je základní požadavek. Pak se vám asi Erebos bude líbit, pokud nejste moc náročný čtenáři. Jakmile vyžadujte něco náročnější, raději sáhněte po něčem jiném. Zdá se mi, že vystihující slovo pro tuto knihu je prostě průměr.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si může koupit zde.

2 komentáře:

  1. Hezká obálka, ale kniha neni pro mě nemám ráda tento typ knihy: )

    OdpovědětVymazat
  2. Přemýšlela jsem, jestli Erebose začít číst, ale když je to takhle, tak se jí radši vyhnu.. Četla jsem Ready Player One, kde se vlastně taky jedná o takovou počítačovou hru a hrozně se mi líbila, takže v tomhle typu knížek zatím jen tuhle - nechci si kazit.. vzpomínky na Ready Player One a tenhle žánr.. no, jestlis to nečetla, tak doporučuju :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!