neděle 7. září 2014

Škola dobra a zla - Soman Chainani (Recenze)

Info: Škola dobra a zla, The School for Good and Evil, Soman Chainani, Škola dobra a zla  #1, 2014, CooBoo, 416 str. YA- Fantasy

Každé čtyři roky se ze Sophiina rodného městečka Gavaldon ztratí dvě děti. Nebo lépe řečeno jsou uneseni. A to tajemným školníkem, který je prý odnese do školy dobra a zla. Sophie, přesvědčená dobrá dívka, celý život čeká jen na jedno. Až i ji do této školy jedné noci odnese a ona konečně bude moc být princeznou z pohádky.
Když osudný den nastane, do školy není unesena jen Sophie, ale i její kamarádka Agatha, o té jsou všichni přesvědčeni, že je samotným zlem.
Co se ale stane, když Sophie nakonec přistane ve škola Zla a právě Agatha skončí v Sophiini vysněné škole Dobra?

"Co je to, co zlo nikdy nebude mít...a bez čeho se dobro neobejde?
Škola dobra a zla je první díl stejnojmenné sérii pro mladší, ale která určitě pobaví i dospělé. Společně se Sophii a Agathou si vydáváme na dobrodružnou cestu, která odhalí mnohé. A často velice zábavným způsobem. Protože jestli něco Soman Chainani umí, tak to je vymýšlení hlášek.
Ale také dokázal vytvořit nový svět, novou školu, která by klidně mohla soupeřit s Bradavicemi a taky rozhodně nový, netradiční pohled na to, kde se berou princezny a ježibaby z pohádek. Ono to totiž vypadá tak, že chodí do školy. Kdo by to byl řekl, že princezny se na princeznu učí ve škole Dobra a čarodějnice zase ve škole Zla? Teprve poté vznikne pohádka. Nebo ne?

Sophie: V soutěži vymýšlení pohádek tvůj příběh skončil se Sněhurkou sežranou červy a Popelkou utopenou v kádi.
Agatha: Připadalo mi to jako lepší konec.

Jak je jasně vidět, Agatha má trochu jiné myšlenky než většina princezen, proto je opravdu sranda s ní objevovat Školu Dobra, kde skončí. A jelikož Sophie už snad větší princezničkou být nemůže, objevování Škola Zla, byla taková paráda, že mi ve výsledku bylo Sophie až sem tam opravdu líto. Celou dobu tady ale vyvstává otázka, kdo je vlastně ten dobrý a kdo zlý?
Příběh má tím pádem dvě roviny. Zkoumání školy a odhalení snad "omylu", že Sophie rozhodně nepatří do školy Zla, a k tomu ještě chce Agatha domů, a to společně se Sophií, to vytváří hodně prostoru pro rozvíjení jejich pohádky. Nakonec tady totiž možná půjde o víc, než jen o bradavicí na čele a zkrášlovací místnost.
Máme tu totiž, světě div se, i prince. Teď ale záleží, komu vlastně učaruje. Teda ne, že by po něm nevzdychala celá škola, ale pravá láska je jen jedna.

Škola Dobra a Zla rozhodně nabízí originální pohled na celý svět pohádek, které já upřímně miluji, takže jsem ani vteřinu neváhala a pustila se do tohoto příběhu. Z počátku mi chvíli trvalo, než jsem se knihou nechala úplně pohltit. Přišlo mi, že se tam nic moc neděje, Sophie a Agatha chodili po škole a jedna dumala, jak se dostat do druhé školy, druhá jak domů a pořád mi to nějak přišlo, že kde nic tu nic.
Ale jelikož se mi stejně líbil popis školy a Agatha a Sophie jako postavy, vydržela jsem a nakonec mě kniha vtáhla do sebe takovým způsobem, že jsem ji skoro nedala z ruky. A hned bych se i pustila do pokračování A World Without Princes, ale nemá se to přehánět. Kdyby jste tak mohli vidět můj výraz, když jsem držela čtečku s tímto pokračováním otevřenou a bojovala sama se sebou, jestli si dát chvíli pauzu mezi díly nebo ne.
Jak už jste ale jinak mohli pochytit, humor této knize rozhodně není cizí, ale taky jako každá správná pohádka obsahuje prostě kompletní balík emocí - láska, nenávist, spousta napětí a akce, smutek, radost, zábava. Zkrátka a jednoduše mě tady nechybělo vůbec nic.
Je to prostě krásně převyprávěný pohádkový svět, tak, jak ho neznáme. Je radost se do něj ponořit. Škola dobra a zla pobaví menší, mladší i ty starší. Pokud milujete pohádky a nebráníte se převyprávění doposud známého trochu jinak, rádi se pobavíte a věříte na pravou lásku, tak zrovna tato kniha by mohla být tou pravou láskou pro vás, alespoň tou knižní ano.



6 komentářů:

  1. Uvidím, čo poviete na druhú časť (keď vyjde) a potom sa rozmyslím. Za prvé sa bojím, že druhý diel nevydajú a za druhé... Neviem, či sa mi to bude páčiť. Ale podľa tvojho to vyzerá byť celkom fajn :D A nie je to až taká drahá záležitosť, tak ešte porozmýšľam :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tá obálka je fakt zaujímavá, mne sa veľmi páči. Samotný príbeh tiež neznie zle :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mě kniha strašně láká, už jen podle té obálky mi přijde, že ji prostě musím mít. :D

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá skvěle! :) Pořád na tuto knihu narážím, ale upřímně jsem si nikdy žádný názor nečetla... teď mám docela chuť si ji pořídit. :D :)
    Mám chuť na něco pohádkového, když už život žádná není... :)

    OdpovědětVymazat
  5. To vypadá skvěle! :) Pořád na tuto knihu narážím, ale upřímně jsem si nikdy žádný názor nečetla... teď mám docela chuť si ji pořídit. :D :)
    Mám chuť na něco pohádkového, když už život žádná není... :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!