středa 6. srpna 2014

Dívka se sněhem ve vlasech - Ninni Schulman (Recenze)

Info: Dívka se sněhem ve vlasech, Ninni Schulman, Hagfors #1, Galatea, 2014, Severská krimi, 339 str.

Novinářka Magdalena Hansson se po letech rozhodne vrátit do rodného Hagforsu společně se svým malým synem. Má za sebou těžký rozvod a nepřeje si nic jiného než najít klid. Právě návrat domů do malého městečka ji ho má pomoci znovu získat.
Vrací se mezi své přátelé z dětství. Někteří ji vítají s otevřenou náručí, jiní už ne tak vřele. Magdalena doufá, že se v Hagforsu bude jejímu synovi Nilsovi líbit a že jako novinářka si tady i přes místní malé poměry najde dost námětů na psaní.
Co ze začátku vypadá jako učiněná idylka, se ale velmi brzo změní na honbu za vrahem. Místní šestnáctiletá dívka Hedda se začne pohřešovat. A když je později objeveno tělo dívky s průstřelem v hlavě, vyvstává otázka, jestli je to Hedda.
Magdalena se pustí do vlastního pátrání, které by se ale mohlo kdykoliv ošklivě zvrtnout. Novinářka totiž nemá ani ponětí do čeho vlastně strká nos. Její rodné klidné městečko najednou není tak klidné a jeho obyvatelé možná skrývají mnohem více tajemství, než se na první pohled zdá...

Dívka se sněhem ve vlasech je knižní debut od švédské autorky Ninni Schulman. Ta, stejně jako její hlavní hrdinka, pracovala dlouhá léta jako novinářka a redaktorka. Až v roce 2010 jí poprvé vyšla kniha. A jak je to u těchto národností už pomalu zvykem, máme tu tím pádem další severské krimi, které si získalo takovou oblibu.
Ninni Schulman vytvořila příběh, který sice neustále střídá postavy, ale dohromady to do sebe vše zapadá jak opravdu vyvedené puzzle. Člověk si sice ze začátku musí udělat trochu pořádek v postavách, protože tady nejde pořád jen o Magdu, ale dá se v tom docela rychle vyznat. Navíc se střídají poměrně rychle, nikdo není na scéně na jeden zátah moc dlouho. Sem tam se tu objeví i postavy, které jen letmo zasáhnou do děje, ale za to přivodí nějaký zlomový okamžik.
Autorka se tady totiž nesnaží ani z novinářky Magdy ani z místní policie dělat ohromné hrdiny, kteří všechno odhalí, na všechno přijdou, každou mrtvolu sami vykopou. Celý příběh je sepsán tak, jak by se to nejspíš mohlo stát i ve skutečnosti. Náhody, shody okolností, štěstí. O to víc se dá příběhu věřit. Je tak více realistický.
Pokud čekáte hromadu akce, tady vás ale dost zklamu. Té se tu moc nedostává. Jak už bývá zvykem u severské krimi, dostane se více pod kůži postavám. Magdu poznáme docela hodně, vyšetřovatelka Petra nás taky pustí k sobě domů, stejně tak její kolega Christer. Také tu najdeme spoustu interakce mezi Magdou a jejím synem.
Ale i přes absenci akce, je tu pořád dost napětí. Kde je Hedda, jestli je to ta mrtvá dívka, tady vás autorka bude napínat. A že mě osobně to pořádně šrotovalo v hlavě. Objevuje se tu totiž spousta indicií, stop, z toho se to zamotá zase s novou informace, najednou se přidá další postava...
Já osobně knize nemám skoro nic k vytknutí. Konec mě překvapil, ale právě ten mi přišel trochu přitažený za vlasy. Některé reakce lidí mi tady prostě neseděli. Nedovedu si představit, že by se tam jedna věc mohla takhle stát ve skutečnosti. A to v autorčině poděkování na konci dokonce figuruje spolupráce s psycholožkou. Ale tak jedna jediná věc se dá odpustit. Jak byli vymyšleny ostatní postavy a jejich činy, ty už mi připadaly v pořádku.
Všechno do sebe prostě nakonec zapadne a celá ta cesta, než k tomu dojde, se autorce skutečně povedla. Na to že je to její debut, já se klaním. Už se moc těším na pokračování Chlapec, který přestal plakat, který má vyjít na podzim 2014 opět u Galatei.
A ještě bych udělala malou vsuvku k obálce a k zasněžené atmosféře. Obálka, no co si budeme povídat, je naprosto dokonalá. Galatea to s obálkami vážně umí. A sníh v knize, já přísahám, že během čtení jsem úplně zapomněla, že je parné léto. Měla jsem pocit, že je tak nějak Zima a blíží se Vánoce. Návrat do reality byl pak krušný.
Takže suma sumárum, Ninni Schulman vymyslela a sepsala úžasný příběh, který až na pár výjimek výborně funguje, Je to prostě skvělá severská krimi, kde není přehnaná psychologie postav a příběh je opět až na jednu či dvě výjimky zcela realistický. Dívka se sněhem ve vlasech za to přečtení prostě stojí. Takže kdo ještě nemáte, nebo nečetli, hned to napravte!



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Galatea.
Knihu si můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

  1. Já knihu četa a také jsem ji hodnotila čtyřmi hvězdičkami. :)
    Je super! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Achjo tuhle knizku si chci hrozne moc precist! Skvela recenze :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!