neděle 21. července 2013

Válečný kůň - Michael Morpurgo (Recenze)

Info: Válečný kůň/War horse, 2011, Pragma, Michael Morpurgo, Válečný román, 176 str.

Když Albertův otec přivede na statek malé, vyděšené hříbě, Albertovi je hned jasné, že nebude jen tak obyčejné. Pojmenuje ho Joey a velmi brzo se z nich stanou nejlepší přátelé.
Jak Joey roste a Albert ho cvičí, v pozadí se schyluje k první světové válce, které nakonec tento doposud nerozlučný pár rozdělí. Albert je na armádu moc mladý a Joey zase perfektně vyhovuje jezdeckým potřebám jejich vojákům.
A tak se Joey vydává na cestu napříč válkou a ze svého vlastní pohledu vypráví svůj příběh. Příběh plný lásky, přátelství, důvěry, ale také obrovské bolesti, strachu, nespravedlnosti, nenávisti a spousty kulek a granátů.
Autor nám přednáší jednoduchým ale dech a srdce beroucím způsobem téma války a její nesmyslnosti. Představuje nám spoustu postav, které Joey za svůj válečný život potká, a které velice ovlivní a často i ztratí.
Pro Joeyho válka nedává smysl, pro něj neexistuje rozdíl mezi tím, kdo jsou nepřátelé a kdo přátelé nebo spojenci války. Jen chce přežít, stejně jako ve výsledku všichni. Tím autor dosahuje určitého nadhledu a zároveň nám ukazuje humanitu všech lidí. Na obou stranách trpí a umírají všichni stejně.
A tím, že je právě kůň vypravěčem, autor posunuje svůj záměr ještě o dva stupně víš, protože tak dává čtenáři pohled i na to jak trpěla zvířata a i samotná příroda. Válka prostě nepřináší nic dobrého nikomu a ničemu.
Po grafické stránce je text opravdu jednoduchý, ale nenudí. Věty jsou většinou souvětí, sem tam nějaký dialog, ale vesměs jsou to Joeyho myšlenky a vyprávění, takže souvislejší text. Ale tím, že písmo je poměrně velké, se to čte dobře, i když chvíli třeba trvá než narazíte na nový odstavec.
Já hltala stránku za stránkou a vzhledem k tomu, že kniha má jen 174 str. tak jsem ji za dva dny měla přečtenou. A kdybych k tomu nečetla ještě další knihu, tak myslím, že za tři hoďky nemám co dělat. Ale rozhodně kratší délka knize neškodí. Příběh se krásně vešel do těch 174 stran, aniž by se přetahoval nebo mu naopak něco chybělo. Je to opravdu plnohodnotná kniha.
Příběh, který je poselstvím míru a určitým způsobem i zdravého rozumu. Je doprovázen spoustou lásky a citu, ale nejedná se o žádné klišé. Autor vás prostě donutí se zamyslet a možná přehodnotit některé úhly pohledu. Kdo jako malý četl černého hřebce, bude určitě nadšen a ten, kdo je milovníkem koní naprosto. A koho zajímavá válka rovněž, protože musí být osvěžující a zajímavé se na válku podívat pro jednou jinýma očima než těma lidskýma. A pro ty, které neberou ani koně ani válka, stejně vám radím, přečtěte si ji, ono ve výsledku ani tak nejde o ti koně a válku, ale o to jak nesmyslné některé lidské akty jsou a hlavně jak nespravedlivé. Je třeba se trochu zamyslet a poučit se, neopakovat stejné chyby.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!