sobota 5. prosince 2015

Kostičas - Samantha Shannon (Recenze)

Info: Kostičas /The Bone Season, Samantha Shannon, Kostičas #01, 2014, Host, 480 str., Fantasy - Dystopie

Píše se rok 2059. Devatenáctiletá Paige pracuje jako zvláštní druh jasnovidce v místním kriminálním podsvětí Londýna. Je krajinochodec. Jenomže jasnovidecké schopnosti jsou zakázané Scionem, který takové lidi jako ona trestá smrtí.
Jednoho dne je Paige přepadena a unesena. Když se probere, zjistí, že je v Oxfordu. Ve městě, které pro okolní svět už 200 let neexistuje. Tam je Paige uvězněná podivnou rasou, která ji dosud nebyla známá svou existencí. Musí poslouchat Strážce. To se Paige ale příčí a čím více času tráví v otřesných podmínkách Oxfordu, tím více touží po získání své svobody. Co proto ale bude muset udělat a obětovat? Jak moc bude muset bojovat, aby zase získala samu sebe? A kde vlastně leží její skutečná svoboda, když v Oxfordu je Strážce a v Londýně Scion?
Mladá anglická spisovatelka Samantha Shannon nám s Kostičasem přináší velice napínavou a hlavně netradiční dystopii. Duchové, esoterické prostředí, tajná rasa, tajné město. A to vše na vysoké úrovni, kde příběh sedí a jakmile vás chytne, tak už vás do konce nepustí.

Paige je mladá dívka, která má zvláštní jasnovidecké schopnosti, které jsou zakázané, a tak není divu, že pracuje v kriminálním podsvětí. Je to dívka, která se s ničím nepáře, ale pořád má srdce na pravém místě. Během příběhu prvního dílu stejnojmenné série s ní projdeme od prvotních šoků, přes smutek, hrůzu, chuť utéct, najít ztracenou svobodu, až do bodu, odkud není návratu. Je to velký boj, kde napětí praská ve švech a kde zároveň s Paige objevujeme svět nám, a dokonce i jí, naprosto neznámý.
Autorka vytvořila propracovaný svět, kde přepsala historii a své postavy zasadila do prostředí, kde nadpřirozené schopnosti jsou silně zatlačované. Na rozdíl od našeho světa jsou ale stoprocentně prokázané. Dokonce si tam dosadila i zajímavou teorii, kdy a jak se tyhle schopnosti mezi lidmi objevily, jak všechno funguje, jaké druhy jasnovidců jsou. Nesmí samozřejmě ani chybět systém se záporáky, kteří naše hrdiny pronásledují.
Což je další zajímavý prvek v ději. Kdo je tady vlastně skutečně záporná postava? Postupně se seznamujeme se světem kolem a jeho postavami. A brzo nám dojde, že tady nic není jen černé a bílé. Příběh je doprovázen i spoustou vymyšlených názvů a pojmů, ale pokud máte trošku povědomí o esoterickém světě, dá se to celkem pochopit. A myslím, že autorka dostatečně pojmy vysvětlí vždy, i když dost stručně, něco si musíte vyvodit sami, pokud nevyužijete slovník, který je na konci knihy.
Ti, které ale esoterika nezajímá, se nemusí děsit. Kostičas v sobě toho nese mnohem víc. Už jen fakt, že máte třeba rádi duchy nebo příběhy, kde se kombinuje sci-fi s fantasy. A pokud máte rádi příběhy, kde je spousta napětí a akce a kde prostě nemůžete vědět, co se vlastně stane, tak je Kostičas to pravé.
Mě kniha vtáhla hned na první straně a dokonce mě neskutečně překvapila. Měla jsem z ní trochu obavy, ale nakonec to byl skvělý čtenářský zážitek. Paige jsem moc fandila. A celý příběh mě neustále fascinoval. Vzhledem k tomu, že mám v knihách ráda duchy a různé nadpřirozenosti, tak jsem si je tady vážně užila. Autorka navíc píše poutavým a nenáročným stylem, když pominu ty neznámé pojmy. Zajímavě se občas vrací do minulosti a tím doplňuje děj. Zkrátka, já jsem prostě nenašla nic, co by mi vadilo. Právě naopak. Kostičas mě naprosto nadchl a nemůžu se dočkat až se pustím do dalšího dílu. Strašně moc chci vědět, jak to bude pokračovat.
Takže pokud si chcete přečíst netradiční dystopii a milujete duchy a nadpřirozeno, tak potom neváhejte se čtením jako já. Kostičas za to opravdu stojí. Na to jak je autorka mladá, vytvořila opravdu skvělé dílo ve svém žánru. Vidořáde, kde tě mám?




Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji nakladatelství Host
Knihu si můžete koupit zde.



1 komentář:

  1. Puff... přesně to udělala moje hlava, když jsem recenzi dočetla. Kostičas jsem začala číst asi před dvěma? měsíci a po pár stránkách jsem ho odložila - netuším kde byl problém. A stále se odhodlávám, že mu dám další šanci...ale..
    Z recenze je jasné, že je to naprosto boží kniha, která by se mi zaručeně MĚLA líbit, protože tenhle druh knih mám ráda, ale jakmile knihu otevřu a začnu číst...tak..já nevím.. asi bych jí měla dát další šanci.¨
    Každopdně super recenze - tedy až na ten začátek, tam jsem chvilkami trochu koukala na stavbu vět - přišly mi malinko kostrbaté - ale jinak jsem měla z recenze skvělý pocit a knize dám další šanci, když už je ten Štědrý den..:)

    Přeji šťastné a veselé..:)
    Cathy Chloupková
    CathyChloupkova.cz

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!